Ελλάδα

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία
Αρκετές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής άμυνας στην στρατιωτική θητεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις είναι η γήρανση του έμψυχου δυναμικού. Αυτό το πρόβλημα επειδυνώθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης. Οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς έχουν εισηγηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Πρόκειται για ένα από τα πιο καυτά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας.

Όπως είχε τονίσει το προηγούμενο διάστημα ο νέος υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δεχτεί εισηγήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και ανέμενε συγκεκριμένη πρόταση από τα «Τρία Όπλα» των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα. Το επόμενο διάστημα οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τότε θα υπάρξουν εξελίξεις.

Αύξηση της θητείας σε πρώτο πλάνο

Σύμφωνα με δημοσίευμα από την εφημερίδα “Τα Νέα”  το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του Πενταγώνου περιλαμβάνει αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς (για την ακρίβεια προτείνεται εξίσωση της θητείας σε όλους τους Κλάδους αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό), υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών. Παράλληλα θα εισηγηθούν τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυποτάκτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα «ΤΩΝ ΝΕΩΝ», όπως είχε παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου, η πρόσληψη περίπου 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) με στόχο να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι επιτελείς του «Πενταγώνου», ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1.200 οπλίτες (ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ). Τετρακόσιοι από αυτούς υπολογίζεται ότι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις, 400 προορίζονται για θέσεις τεχνικού προσωπικού και άλλοι 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ειδικά στα νοσοκομεία υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτές. Οι υπόλοιπες 800 προσλήψεις αναμένεται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και στα άλλα δύο Οπλα, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.

Ανακατατάξεις στον τρόπο λειτουργίας του Στρατού

Την ίδια στιγμή αναμένεται να συνεχιστούν οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Στρατού. Αυτές περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις μονάδων και σχηματισμών. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Σε αρκετές περιπτώσεις το πολιτικό κόστος ή οι τοπικές αντιδράσεις ήταν η βασική αιτία που σταμάτησαν τις συμπτύξεις μονάδων οι οποίες θα απέφεραν εξοικονόμηση πόρων, προσωπικού αλλά και χρόνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments