Άποψη

Πότε ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι;

Πότε ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι;
Με τη δικαστική έρευνα για την πυρκαγιά στο Μάτι να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Γιάννης Αντύπας, μέσα από το blog του στο Pagenews.gr, καταθέτει κάποια βασικά ερωτήματα για την μεγάλη τραγωδία.

Δυστυχώς κάθε μέρα που περνά νέα ερωτήματα προστίθενται στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου του 2018. Με τη δικαστική έρευνα να είναι σε εξέλιξη κρίσιμα στοιχεία για τον άνθρωπο που έβαλε την πυρκαγιά και τον κοινωνικό του περίγυρο παραμένουν ζητούμενα. Ειδοποίησε κάποιον όταν αντιλήφθηκε την πυρκαγιά; Πότε έγινε αυτό; Ποιο ήταν το πρόσωπο που δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα από τον φερόμενο ως εμπρηστή; Γενικότερα, με ποιους επικοινώνησε; Υπήρξε εμπλοκή στελεχών του κράτους ή της αυτοδιοίκησης;

Είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί το παζλ αν δεν ανοίξουν τα κινητά τηλέφωνα όλων των εμπλεκομένων την αποφράδα ημέρα. Ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης έχει καταγράψει τα θέματα που δεν έχουν κλείσει και έχει ζητήσει απαντήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς. Αντιμετωπίζει, όμως, τη… δυσκολία ορισμένων να του δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Το θέμα είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό και για αυτό οφείλει η Πολιτεία να παρέμβει. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ζητήσουν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων όσων έπαιξαν κάποιο ρόλο εκείνη την ημέρα που άφησε πίσω της 102 νεκρούς και δεκάδες εγκαυματίες.

Έχουν περάσει 14 μήνες και ακόμη πολλοί από τους πρωταγωνιστές εκείνης της ημέρας παραμένουν στα καθήκοντά τους έχοντας τη δυνατότητα να καθορίζουν απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα. Άλλοι… επέστρεψαν σε νέα πόστα! Αναβαθμίστηκαν! Δε ξέρω αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψάξει τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 με τη χρεοκοπία της χώρας. Αν θα κάνει εξεταστικές για τη ΔΕΗ ή τη Novartis.

Αλλά είμαι σίγουρος πως ο νέος πρωθυπουργός δε θα κάνει και αυτός ότι δε βλέπει τους νεκρούς στο Μάτι. Δε θα κάνει πως δε βλέπει τις οικογένειες που έμειναν πίσω και ζητούν δικαιοσύνη. Δε θα κάνει πως δε βλέπει τους εγκαυματίες που υποφέρουν. Η ζωή τους έχει καταστραφεί και έχουν δικαίωμα να μάθουν τουλάχιστον το γιατί. Στην αντιμετώπιση μια πυρκαγιάς κρίσιμα είναι τα πρώτα λεπτά. Πως είναι δυνατόν να είδαν τους καπνούς στην Πεντέλη από τη Ραφήνα και να είδαν τις φλόγες μπροστά από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στο Νταού Πεντέλης; Ακόμη και ο φερόμενος ως εμπρηστής κάποιους θα πήρε τηλέφωνο όταν είδε τι είχε συμβεί. Με ποιους επικοινώνησε; Ποια ήταν η δική τους αντίδραση; Ενημέρωσαν την Πυροσβεστική;

Οι πρώτες δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή ήταν εθελοντικές. Από που πήραν την πληροφορία; Σε ποιον τη μετέφεραν με την πλευρά τους; Ποια ήταν η αλληλουχία της ενημέρωσης; Υπήρξε καθυστέρηση στην ειδοποίηση της Πυροσβεστικής σε σχέση με την πραγματική ώρα έναρξη της πυρκαγιάς; Γιατί στα απομαγητοφωνημένα πρακτικά του «199» που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για περίπου μισή ώρα μετά την επίσημη ώρα έναρξης υπήρχαν τηλεφωνητές που απαντούσαν στους πολίτες πως οι καπνοί που έβλεπαν ήταν από την Κινέτα!

Πως είναι δυνατόν ενώ υπήρχαν όπως αποδείχτηκε δυνάμεις στην περιοχή αυτές να μην έδωσαν έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση στο Κέντρο για να μεταφερθεί η απαραίτητη εικόνα σε όλες τις δυνάμεις που θα έπρεπε να εμπλακούν; Επαναλαμβάνω το ερώτημα του τίτλου: πότε ξέσπασε η φωτιά στο Νταού Πεντέλη που κατέκαψε τον Νέο Βουτζά και το Μάτι; Αν υπήρξε διαχείριση της πληροφορίας από κάποιους με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αντίδραση των δυνάμεων είναι ένα κρίσιμο σημείο το οποίο θα πρέπει να αποκλείσουμε. Ειλικρινά το εύχομαι. Το τελευταίο που θα ήθελα να μάθω είναι ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης.

Όμως, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Να πουν τι γνωρίζουν. Ποιος ήταν ο δικός τους ρόλος. Πιστεύω ότι ακόμη και ο φερόμενος ως εμπρηστής θα πρέπει να μιλήσει. Να πει όσα ξέρει. Μάλιστα εύχομαι να είναι αθώος. Να μην έχει καμία σχέση. Αλλά, αν πράγματι αυτός έβαλε την πρώτη φωτιά θα πρέπει να ζητήσει συγχώρεση για το λάθος του. Και να ελπίζει στη μεγαλοψυχία των οικογενειών των θυμάτων. Και αν κάποιοι προσπάθησαν να τον καλύψουν θα πρέπει και αυτοί να μιλήσουν. Και να ζητήσουν συγχώρεση.

Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα έχει αποδείξει την επιείκιά της. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν αποδείξει το μεγαλείο της ψυχής τους. Αρκεί όλους να μας καθοδηγούν οι ίδιες αξίες: η πίστη στη Δικαιοσύνη και στην ανάγκη να έρχεται πάντα στην επιφάνεια η αλήθεια. Υπάρχουν μερικά θέματα που δε μπορούμε να τα προσπεράσουμε. Με 102 νεκρούς η υπόθεση δε θα κλείσει παρά μόνο όταν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι έχει μάθει όλα όσα ήταν δυνατόν. Είναι θέμα τιμής για τη Δημοκρατίας και το Κράτος μας. Είναι ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ για όλους μας.

Με καλή πίστη θέτω τα ερωτήματα. Αν κάποιος διαπιστώσει και ένα άγχος θα έχει δίκιο; Αγωνία είναι για την ακρίβεια. Αγωνία για τον χρόνο που περνά και τα δεδομένα που χάνονται. Και ελπίδα. Αυτή η πληροφορία, αυτή η υποψία, να είναι λάθος. Δε θέλω άλλες αποκαλύψεις που θα μας κάνουν όλους να έχουμε λιγότεροι εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και στους θεσμούς. Αλλά έστω και αν υπάρχει μία πιθανότητα τα ερωτήματα να απαντηθούν όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να ξέρουν ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν τον αγώνα τους στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν από τις φλόγες. Το οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους, το οφείλουμε και σε αυτούς που ενδέχεται να κινδυνέψουν στο μέλλον. Σε όρους ρισκάρουν τη ζωή τους για να μπορούμε όλοι οι υπόλοιποι να απολαμβάνουμε τη φύση της υπέροχης χώρας μας. Στους χιλιιάδες εργαζόμενους στην Πυροσβεστική, στους χιλιάδες εθελοντές. Στους χιλιάδες εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση που κάθε χρόνο δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με αυτοθυσία στις μάχες με τις φλόγες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments