Ειδήσεις

Ολυμπιακός: Τι είναι η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα – Πόσο εφικτή είναι η συμμετοχή των Πειραιωτών

Ολυμπιακός: Τι είναι η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα – Πόσο εφικτή είναι η συμμετοχή των Πειραιωτών
Ολυμπιακός: Διαβάστε αναλυτικά τι είναι η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα και κατά πόσο είναι εφικτό το σενάριο της συμμετοχής των «ερυθρολεύκων».

Ολυμπιακός: Οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά την ισοπαλία κόντρα στη Τότεναμ (2-2) στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. «Το θέμα είναι αν μπορούμε να ασχολούμαστε σοβαρά με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βλέπετε τι έχει γίνει στο μπάσκετ, μήπως πρέπει να σκεφτούμε κι εμείς κάτι παρόμοιο. Ή να λάβουμε μέτρα, γιατί κάθε μέρα βλέπουμε κι άλλα πράγματα. Καλό το πρωτάθλημα των Πρεσπών, αλλά η χώρα μας έχει επανέλθει σε μια κανονικότητα» είχε δηλώσει ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού.

Όπως είναι λογικό, τα όσα δήλωσε ο ισχυρός άνδρας των «ερυθρολεύκων» έφεραν στο νου αρκετών την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αποτελεί μια ιδέα η οποία έχει συγκεντρώσει πολλούς υποστηρικτές. Και πολλούς πολέμιους είναι η αλήθεια. Οι Ιταλοί αρχικά το 1998 έκαναν τις πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία του νέου αυτού πρωταθλήματος μέσω της εταιρίας Media partners. Το σχέδιο δεν προχώρησε αφού η UEFA εκείνη την περίοδο είχε πάρει μεγάλες αποφάσεις όπως την κατάργησή του Κυπέλλου Κυπελλούχων και τη φιλοξενία των ομάδων της συγκεκριμένης διοργάνωσης στο κύπελλο UEFA.

Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, με δηλώσεις του είχε επισημάνει πως τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Champions League δεν παίζουν οι καλύτεροι με τους καλύτερους και πως μόνο με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας αυτό θα γίνει πράξη. Ο Πέρεθ σημείωνε το 2009 ότι με κάποιο τρόπο έπρεπε να διασφαλιστεί ότι οι υπερδυνάμεις του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα έπαιζαν μεταξύ τους κάθε χρόνο και πως η UEFA δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Το πλάνο για την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα

Τελικά τίποτα δεν έγινε πράξη, και φτάσαμε στο 2016 όπου η Αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή από μόνη της μελέτησε ένα σχέδιο δημιουργίας μια κλειστής Λίγκας με 16 ομάδες χωρισμένες σε δυο γκρουπ. Οι σύλλογοι που θα συμμετείχαν στα δυο γκρουπ θα ήταν αυτοί με τις υψηλότερες βαθμολογίες στις χώρες τους. Μετά από ένα μίνι πρωτάθλημα στον κάθε όμιλο οι 8 καλύτεροι θα κοντράρονταν μεταξύ τους. Η ιδέα δεν έγινε πράξη εκ νέου με τον πρόεδρο της UEFA μάλιστα, Αλεξάντερ Σεφέριν να σημειώνει πριν από περίπου ένα μήνα πως δε συμφωνεί με τη δημιουργία ενός τέτοιου πρωταθλήματος διαψεύδοντας κάθε σενάριο σκέψεων της UEFA για τη δημιουργία μια τέτοιας Λίγκας.

Γίνονται αλλαγές, αλλά στο Champions League

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος δικηγόρος, η Αρμόδια Αρχή όντως εξετάζει κάποιες αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, από το 2024 το Champions League θα παίζεται όπως και τώρα με 32 ομάδες, οι οποίες όμως θα χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ των οκτώ ομάδων. Επίσης πως υπάρχει και η σκέψη δημιουργίας μια ακόμα Ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τις ομάδες των μικρότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Όλα αυτά βέβαια είναι σχέδια θεωρητικά. Στην πράξη υπάρχουν πολλές και μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Το αν τελικά θα δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα ή κάποια παρόμοια διοργάνωση δεν το γνωρίζουμε, ωστόσο όλα τα μεγάλα κλαμπ θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments