Πολιτική

Πως ο “terminator“ Μαργαρίτης Σχοινάς κατέκτησε την πρώτη ελληνική Αντιπροεδρία

Πως ο “terminator“ Μαργαρίτης Σχοινάς κατέκτησε την πρώτη ελληνική Αντιπροεδρία
Ο Ιάκωβος Πανουργιάς σχολιάζει πως ο Μαργαρίτης Σχοινάς κέρδισε την πρώτη Ελληνική Αντιπροεδρία.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος για την “Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής”, Μαργαρίτης Σχοινάς βρέθηκε αντιμέτωπος στην ακρόαση με 27 ευρωβουλευτές από τις επιτροπές πολιτισμού & εκπαίδευσης και πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης & εσωτερικών υποθέσεων.  «Terminator» παρατσούκλι που βγήκε από τα καθημερίνα briefing που έδινε ως εκπρόσωπος τύπου της κομισιόν Γιούνκερ στους δημοσιογράφους

Ο Μαργαρίτης Σχοινιάς εισήλθε στην κατάμεστη αίθουσα «Jozsef Antall», γνωρίζοντας ότι 3 υποψήφιοι επίτροποι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν κατάφεραν να περάσουν την δοκιμασία και κόπηκαν από το Κοινοβούλιο, ενώ συγχρόνως τα επικριτικά σχόλια για το τίτλο του χαρτοφυλακίου, έδιναν και έπαιρναν από όλες σχεδόν τις πολιτικές ευρωομάδες, το προηγούμενο διάστημα. Παρόλα αυτά, χαμογελαστός και με αρκετή δόση αυτοπεποίθησης κάθισε στο έδρανο της εξέτασης, έτοιμος για την μάχη.

Η δυσκολία της αποστολής φάνηκε εξαρχής όταν στην εισαγωγή του ο Προεδρεύων της ακρόασης και πρόεδρος της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης & εσωτερικών υποθέσεων Juan Fernando αναφέρθηκε με το «καλημέρα» στα ενδεχόμενα λάθη & παρανοήσεις που μπορούν να προκύψουν από τον τίτλο του χαρτοφυλακίου.

Στην συνέχεια της ακρόασης, οι ερωτήσεις των συντονιστών των πολιτικών ομάδων μονοπώλησαν με το θέμα του τίτλου. Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι ακόμα και Χριστιανοδημοκράτες (από την πολιτική ομάδα που προέρχεται ο Μαργαρίτης Σχοινάς) ήταν κατηγορηματικοί στο τίτλο. Αξιοσημείωτη η αντιμαχία με τον συντονιστή των Αριστερών (GUE/NGL) Κώστα Αρβανίτη, όπου στην ερώτησή του αυτοαποκαλούμενος ως δημοσιογράφος ρώτησε επίμονα τον Μαργαρίτη Σχοινά αν δεσμεύεται να αλλάξει τον τίτλο.

Για να πάρει από τον τελευταίο, την πληρωμένη απάντηση και σε μεγάλο βαθμό εκτόνωση των πολλαπλών επιθέσεων που δέχτηκε από τους προηγούμενους Ευρωβουλευτές, «Αυτό που με συμβούλεψαν οι συνεργάτες μου είναι να πω ότι θέλω, αλλά ποτέ να μην αντιμετωπίσω τους ευρωβουλευτές ως δημοσιογράφους, αλλά δεν περίμενα ένας ευρωβουλευτές να μου απευθύνει ερώτημα ως δημοσιογράφος».

Το παραπάνω συμβάν συνέβαλε θετικά στην στρατηγική Σχοινά, διότι από εκείνο το σημείο και μετά οι ερωτήσεις για τον τίτλο περιορίστηκαν και αντικαταστάθηκαν με αυτές για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού. Ο «terminator» όμως, ανέλυσε και απάντησε σε άριστα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά ακόμα και ισπανικά όπου χρειάστηκε, το πλάνο δράσης της νέας Κομισιόν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην νέα συμφωνία με την Τουρκία.

Τέλος, η χαριστική βολή του υποψήφιου Αντιπροέδρου προς τον τίτλο ήρθε μέσω της αντιπαράθεσής του με τον Τουρκοκύπριο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι υπάρχει πολιτικός ρατσισμός και η πολυπολιτισμικότητα στην Ευρώπη απέτυχε, εξαπολύοντας έτσι για ακόμη μια φορά πυρά κατά του τίτλου.

Η απάντηση όμως του Μαργαρίτη Σχοινά ήταν αποστομωτική και ανέδειξε τις επικοινωνιακές δεξιοτεχνίες που διαθέτει. «Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την πολυπολιτισμικότητα από το γεγονός ότι ένας Κύπριος ευρωβουλευτής τουρκοκυπριακής καταγωγής με έναν Ελλαδίτη υποψήφιο αντιπρόεδρο μιλάνε στα ελληνικά στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πάτε ψάξτε αλλού, εδώ δεν θα βρείτε πολιτικό ρατσισμό ούτε πολιτιστικό ρατσισμό· εδώ είναι Ευρώπη, κύριε Κιζιλγιουρέκ, τα κάνουμε τα πράγματα αλλιώς»

Συνοψίζοντας ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατάφερε να διαχωρίσει την ουσία και το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου, με τον τίτλο, χωρίς όμως να εκθέσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επιλογή της στην ονομασία. Με αυτή την στρατηγική έπεισε τους Ευρωβουλευτές για τις ικανότητές ως προς τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου και προσπάθησε μέσω Σαίξπηρ και με εξιλαστήρια θύματα τον Κώστα Αρβανίτη και τον Τουρκοκύπριο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ να ξεγλιστρήσει από τις επίμονες επιθέσεις στον τίτλο.

Του Ιάκωβου Πανουργιά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments