Διεθνή

Εισβολή στη Συρία: Σε εξέλιξη η “Πηγή της Ειρήνης” – “Απάντηση” από Συρία

Εισβολή στη Συρία: Σε εξέλιξη η “Πηγή της Ειρήνης” – “Απάντηση” από Συρία
Εισβολή στη Συρία: Συνεχίζεται η προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων και της αεροπορίας στη βορειοανατολική Συρία. Βομβαρδίζουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές οι Τούρκοι, δύο νεκροί από τον άμαχο πληθυσμό. "Απάντηση" από τους Σύρους με ρίψεις ρουκετών κατά τουρκικών πόλεων.

Εισβολή στη Συρία: Πριν από λίγες ώρες, μέσω tweet από τον πρόεδρο της Τουρκίας, έγινε γνωστή η έναρξη της επιχείρησης “Πηγή της Ειρήνης”, με τα τουρκικά στρατεύματα να προελαύνουν στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα τουρκικά στρατεύματα έχουν διανύσει 25 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα της Συρίας, με τις αεροπορικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Ρας Αλ Αΐν, το Καμισλί, το Αϊν Ισά και το Τελ Αμπιάντ. Σύμφωνα μάλιστα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται υπό την ηγεσία των Κούρδων, υπάρχουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, λόγω των βομβαρδισμών.

Καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας». «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.

Γαλλία

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Δανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Δεν επιθυμεί εμπλοκή η Ρωσία

Ξεκάθαρος ήταν ο αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Άνω Βουλής, Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, σχετικά με τις προθέσεις της χώρας του αναφορικά με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. “H Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ“, τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζαμπάροφ.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Την αντίδραση όμως του ΝΑΤΟ,  των ΗΠΑ και του Ιράν προκάλεσε η στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε ο τουρκικός στρατός στη βορειοανατολική Συρία:

NATO

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ιράν

Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, δήλωσε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.

Έξι ρουκέτες έπεσαν σε τουρκική πόλη

Πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, έξι ρουκέτες έπεσαν στο κέντρο της πόλης Νουσαϊμπίν, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι ρουκέτες ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, δίχως να δοθούν άλλες λεπτομέρειες. Παράλληλα, δύο βλήματα όλμου έπληξαν την συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, ως αντίποινα για την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments