Άποψη

Το “Διεθνές Δίκαιο” και να ‘χαμε να λέγαμε

Το “Διεθνές Δίκαιο” και να ‘χαμε να λέγαμε
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο νέο του blog για τον τρόπο με τον οποίον τα αντιμαχόμενα συμφέροντα επικαλούνται το "Διεθνές Δίκαιο", το οποίο κάθε υπερδύναμη το διαμορφώνει στα δικά της μέτρα.

Αυτό το περίφημο Διεθνές Δίκαιο. Όλοι το επικαλούνται αλλά ο καθένας μπορεί να το κόβει και να το ράβει στα δικά του μέτρα. Για Διεθνές Δίκαιο μιλάει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου κάθε φορά που αποτυγχάνουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Για το διεθνές δίκαιο μιλάει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, κ. Ακάρ για να δικαιολογήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Για το Διεθνές Δίκαιο μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στην Συρία και την επιδρομή κατά των Κούρδων.

Φυσικά, πρώτοι και καλύτεροι μιλούν για το Διεθνές Δίκαιο – κάθε φορά- οι Έλληνες κυβερνητικοί θεωρώντας ότι οι γείτονες το παραβιάζουν καλύτερα. Η ουσία όμως είναι ότι όλα γίνονται στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου που ο καθένας το τραβάει και το ξεχειλώνει προς τα εκεί που τον εξυπηρετεί. Για παράδειγμα, στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου βομβάρδισαν και διαμέλισαν της Γιουγκοσλαβία το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι. Έχει σημασία η επισήμανση αυτή γιατί σχετίζεται με την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του Γενικού Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Στόλτενμπεργκ, έκαναν από κοινού δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: “Επανέλαβα την προσήλωσή μας στη αρχή της αλληλεγγύης, η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάμε τώρα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ: “Περιμένουμε από όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα”.Εδώ έχουμε πάλι ένα μεγαλοπρεπές πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, ένα “γεια σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω”. Ώστε δεν παίρνει θέση το ΝΑΤΟ για διεθνή ζητήματα. Τι κάνει τότε άμα δεν παίρνει θέση. Μόνο βομβαρδίζει όπως έκανε πριν από περίπου είκοσι χρόνια στην γειτονιά μας. Πρόκειται για καραμπινάτη κοροϊδία που δείχνει ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων είναι προσχηματική και στην ουσία διευκολύνει την Τουρκία να συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά της στην Κύπρο και να κλιμακώνει τις απειλές της σχετικά με το Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε λέγοντας στο Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι αυτή η τακτική αδικεί την Ελλάδα και η συζήτηση έκλεισε εκεί. Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναχώρησε για την Τουρκία . Όσο για το Διεθνές Δίκαιο, είναι μια κουβέντα που χωράει στα χείλη καθενός. Και εκείνου που αδικείται και εκείνου που αδικεί. Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαν, ξέρετε τι… Όλοι έχουν από μία. Στο τέλος, το “Διεθνές Δίκαιο” που υπερισχύει είναι εκείνο του ισχυρού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments