Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Σκέψεις για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Σκέψεις για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να επιβάλλουν εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Θα προτείνουν το μέτρο στην επικείμενη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ανυποχώρητη στάση στο θέμα της Συρίας, συνεχίζοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις στα βορειοανατολικά της χώρας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία να έχει ήδη λάβει απόφαση για εμπάργκο πώλησης όπλων στη γείτονα χώρα.

Το εν λόγω εμπάργκο αναμένεται να γίνει γενικό, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, θα εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην επικείμενη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελπίζοντας πως θα αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει για τη χώρα του μία τέτοια κίνηση.

Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία έκαναν το πρώτο βήμα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας, η Γερμανία θα σταματήσει να δίνει όπλα στους Τούρκους. «Δεν θα τους δίνουμε όπλα για να πολεμούν τους Κούρδους», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild«.

Aυτή ήταν η πρώτη κίνηση της Γερμανίας κατά της τουρκικής εισβολής στη Συρία, με την πολιτική ηγεσία να αντιδρά στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών. “Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία“, ήταν η δήλωση του Μαας στη Bild“.

H δε Γαλλία, πήρε την ίδια απόφαση, σταματώντας τις εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις της Συρίας. Η ανακοίνωση έγινε το Σάββατο από το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Στην ανακοίνωση τονίζεται: “Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Η Γαλλία επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική καταδίκη της μονομερούς εκ μέρους της Τουρκίας επίθεσης στην βορειοανατολική Συρία. Η επίθεση θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για ασφάλεια και σταθεροποίηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Προκαλεί σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες. Κατά συνέπεια πλήττει την ασφάλεια των Ευρωπαίων

Τέλος, η Κλάρα Λίντερ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, τόνισε το Σάββατο ότι η χώρα της θα προτείνει με κάθε επισημότητα το γενικό εμπάργκο στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής΄Ενωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments