Διεθνή

Τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν με τους αριστερόχειρες και δεν μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες

Τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν με τους αριστερόχειρες και δεν μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες
Μόλις το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι αριστερόχειρες, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα για ποιο λόγο το ποσοστό αυτό είναι τόσο μικρό.

Το να είναι κάποιος αριστερόχειρας αν και είναι μια πλήρως φυσιολογική κατάσταση, κυρίως σε παλαιότερες εποχές, έδινε «βήμα» σε διάφορες δεισιδαιμονίες και παραφιλολογίες γύρω από αυτό το θέμα. Ωστόσο, η επιστήμη δεν κοιτά τα όσα αναφέρει ο λαός, αλλά χρησιμοποιεί την έρευνα για να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται. Μόλις το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι αριστερόχειρες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί αυτό το ποσοστό είναι τόσο μικρό.

Είναι ίσως το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που σχετίζονται με τη γενετική, την εξέλιξη, ακόμα και τις προγεννητικές ορμόνες. Ή θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, η επιστήμη δεν κοιτά τα όσα αναφέρει ο λαός, αλλά χρησιμοποιεί την έρευνα για να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την ιδιαιτερότητα των αριστερόχειρων

Τα δίδυμα είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί

Οι δίδυμοι (όχι το ζώδιο φυσικά) έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες αν και δεν γνωρίζουμε το γιατί. Μια έρευνα του 1996 έλεγξε το «καλό χέρι» 808 ζευγαριών διδύμων, δηλαδή 1616 ατόμων, ηλικίας από έξι έως 28 ετών. Η έρευνα κατέληξε πως το ποσοστό των αριστερόχειρων στους διδύμους είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τον λόγο που αυτό συμβαίνει.

Οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες έχουν κυρίαρχη πλευρά

Τα περισσότερα ζώα δεν φαίνεται να έχουν κάποια κυρίαρχη πλευρά. Οι άνθρωποι και οι στενότεροι συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες, αποτελούν εξαίρεση. Περίπου το 90% των ανθρώπων και το 70% των χιμπατζήδων είναι δεξιόχειρες

Οι αριστερόχειρες δεν έχουν χαμηλότερο προσδοκίμο ζωής

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που ίσχυε εδώ και αρκετά χρόνια για τους αριστερόχειρες ήταν ότι έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, παρότι τα μέσα ενημέρωσης έδιναν για πολλά χρόνια τροφή σε αυτόν τον μύθο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτός ο μύθος κυριάρχησε, αλλά ο σημαντικότερος είναι ότι οι αριστερόχειρες ντρέπονταν και προσποιούνταν τους δεξιόχειρες, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα δεδομένα και οι καταγραφές.

Αναπτύσσεται στη μήτρα

Το εάν θα είμαστε αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες είναι κάτι που ίσως αναπτύσσεται στη μήτρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού χρησιμοποίησαν υπερηχογραφήματα για να δουν πώς τα έμβρυα πιπιλούσαν τον αντίχειρά τους. Δέκα χρόνια μετά, όλα τα έμβρυα που πιπιλούσαν τον δεξί τους αντίχειρα έγιναν δεξιόχειρες, ενώ το 67% των εμβρύων που πιπιλούσαν τον αριστερό, έγιναν αριστερόχειρες.

Κυρίαρχο στη γλώσσα το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου

Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου φαίνεται να είναι κυρίαρχο όσον αφορά στη γλώσσα από την άποψη της επεξεργασίας ήχου και στην βοήθεια της ομιλίας. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό συμβαίνει στο 95% των ανθρώπων που είναι δεξιόχειρες και στο 70% των αριστερόχειρων. Για το υπόλοιπο 30%, η γλώσσα ήταν είτε κυρίαρχη στο δεξιό ημισφαίριο ή μοιράζεται εξίσου και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments