Διεθνή

Brexit: Τα επόμενα βήματα και οι “παγίδες” που κρύβει η συμφωνία

Brexit: Τα επόμενα βήματα και οι “παγίδες” που κρύβει η συμφωνία
Brexit: Η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί το Σάββατο να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τη συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ, η οποία όμως κρύβει αρκετές «παγίδες». Ποιες αλλαγές σε σχέση με τη συμφωνία που είχε υπογράψει η Τερέζα Μέι.

Brexit: Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία κατάφεραν, έστω και στο παρά πέντε, να έρθουν σε συμφωνία που θα διασφαλίζει την συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία του Brexit. Οι δύο πλευρές έκαναν αρκετές υποχωρήσεις σε μια προσπάθεια Λονδίνο και Βρυξέλλες να απαλλαγούν δια παντός από τον αέναο «πονοκέφαλο» του Brexit. Οι 94 σελίδες της νέας συμφωνίας ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζουν παρά ελάχιστα πράγματα από αυτά που αναφέρονταν στη συμφωνία που είχε υπογράψει η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και την οποία απέρριψε η Βουλή των Κοινοτήτων.

Το λεγόμενο «backstop» που αφορά στα σύνορα Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (ευρωπαϊκό έδαφος) και Βορείου Ιρλανδίας (βρετανικό έδαφος) έχει μεν επαλειφθεί από την νέα συμφωνία, αλλά η ουσία του παραμένει και ενδεχομένως περισσότερο ισχυρή από όσο στο παρελθόν. Παρόλο που όπως ορίζει η Συμφωνία «η Βόρειος Ιρλανδία» θα παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της Μεγάλης Βρετανίας εκτός από τα προϊόντα που ενδέχεται να απολέσουν κίνδυνο για την κοινή αγορά της ΕΕ».

Ουσιαστικά, η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελέσει και την μοναδική επικράτεια στον πλανήτη, η οποία θα ανήκει δύο τελωνειακές ενώσεις, με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι αυτό που θα υπερτερεί για άγνωστο χρονικό διάστημα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει τη Βόρεια Ιρλανδία σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Αναφορικά με το πλέον ακανθώδες ζήτημα, αυτό των τελωνειακών ελέγχων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ακριβώς με ποιον τρόπο θα γίνονται οι έλεγχοι από τον Βορρά στον Νότο και από την Ανατολή στη Δύση της Μεγάλης Βρετανίας, αφήνοντας περιθώριο για πολλές ερμηνείες και από τις δύο πλευρές. Μετά την καταρχήν συμφωνία Βρυξελλών και Λονδίνου ακολουθεί η πιο δύσκολη και αβέβαιη διαδικασία. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί το Σάββατο, σε μια έκτακτη συνεδρίαση, να την υπερψηφίσει ή να την καταψηφίσει. Στην πρώτη περίπτωση, θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και αν γίνει και εκεί αποδεκτή η Συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου από την ΕΕ συντεταγμένα.

Σε αντίθετη περίπτωση, η οποία προς το παρόν μοιάζει η πλέον πιθανή, η κατάσταση περιπλέκεται εκ νέου. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) απορρίπτει τη συμφωνία, καθώς βάσει αυτής δεν θα έχει καμία δικαιοδοσία στο τοπικό κοινοβούλιο του Μπέλφαστ για τα επόμενα χρόνια. Με αυτήν την εξέλιξη ο Μπόρις Τζόνσον χρειάζεται τους βουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι την 29η Μαρτίου και επιπλέον τουλάχιστον 28 συντηρητικούς των Τόρις και 7 από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία με 320 ψήφους, ήτοι με μία μόνο ψήφο. Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει τη συμφωνία, τότε θα υπάρξει αναγκαστικά μια ακόμα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, ενδεχομένως την επόμενη Κυριακή, και το αίτημα για μια νέα παράταση στην ημερομηνία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ και συνεπώς στη φαρσοκωμωδία, θα είναι δεδομένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments