Διεθνή

Καταλονία: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας – Την πολιτοφυλακή στέλνει η Μαδρίτη

Καταλονία: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας – Την πολιτοφυλακή στέλνει η Μαδρίτη
Καταλονία: Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε σε δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαρκελώνη.

Καταλονία: Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο κόσμου διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους της Βαρκελώνης, έως τη στιγμή που νεαροί ακτιβιστές, σε πολλές περιπτώσεις με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, την πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της καταδίκης των ηγετών τους.

Με σύνθημα «Ελευθερία», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη από πέντε πόλεις της περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για αυτήν την ογκώδη διαδήλωση. Θέατρο ταραχών και χθες, η λεωφόρος Paseo de Gracia κατακλύστηκε από μια λαοθάλασσα κίτρινη, κόκκινη και μπλε, τα χρώματα της σημαίας των αυτονομιστών. Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 525.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην τεράστια διαδήλωση.

Στο τέλος της κινητοποίησης, κι ενώ το πλήθος είχε φθάσει στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, εκατοντάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων αψηφώντας τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που εκτόξευαν δακρυγόνα εναντίον τους για να τους διαλύσουν.

 Ένα πλήθος διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά, ενώ αστυνομικά βαν επιχείρησαν μάταια να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Το υπουργείο Εσωτερικών στέλνει ενισχύσεις στην πόλη.

Το πράσινο φως έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης, έπειτα από πέντε ημέρες κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, που πολλές φορές σηματοδοτήθηκαν από βίαιες ταραχές, για τη φυλάκιση των εννέα αυτονομιστών ηγετών και των ποινών που τους έχουν επιβληθεί.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε σε δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαρκελώνη, προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, όπως γνωρίζετε, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην Καταλονία. Ήταν οργανωμένα… από ομάδα που αποτελεί τη μειοψηφία, όμως πολύ καλά οργανωμένα. Οι πράξεις τους, όπως έχουμε ήδη πει, δεν θα μείνουν ατιμώρητες», δήλωσε  χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα σε μια συνέντευξη Τύπου.

«Εδώ και χρόνια διεκδικούμε (την ανεξαρτησία) με πολλή υπομονή και ελπίζουμε ότι (αυτή η κινητοποίηση) θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει η κατάσταση» δήλωσε ο Νταβίντ Μπλάνκο, ένας έμπορος ηλικίας 56 ετών.

«Νιώθω Καταλανός και Ισπανός, δεν είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας» όμως «δεν μπορούν να επιβάλουν ποινή κάθειρξης 13 ετών σε έναν εκλεγμένο πολιτικό ηγέτη επειδή οργάνωσε ένα (παράνομο) δημοψήφισμα, μεγαλύτερη ποινή από την ανθρωποκτονία», είπε ο Χοσέ, ηλικίας 34 ετών, αναφερόμενος στις ποινές κάθειρξης 9-13 ετών που επιβλήθηκαν σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες για την απόπειρα απόσχισης του 2017.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, έχουν πυρποληθεί 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές, Ισπανός δικαστής διέταξε σήμερα το κλείσιμο των ιστοσελίδων που συνδέονται με την οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας Democratic Tsunami, που καθοδηγεί τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στα σημεία των διαδηλώσεων.

Πλήθος κόσμου στη μεγάλη διαδήλωση

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να διαδηλώσει  με σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας και τραγουδώντας «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους». Επίσης στην Βαρκελώνη δεν βρίσκονταν μόνο ντόπιοι, αλλά και χιλιάδες πολίτες που αναχώρησαν δύο μέρες πριν από πέντε επαρχιακές πόλεις προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαδήλωση.

Στην Βαρκελώνη επικρατεί ένα χάος καθώς έχει προκηρυχτεί γενική απεργία. Επίσης θα πραγματοποιηθούν  πέντε «πορείες για την ελευθερία (Marxes per la llibertat)» από την Τζιρόνα, το Βικ, την Τάρεγα, τη Μπέργα και την Ταραγόνα. Τις πορείες οργάνωσαν μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τους 12 Καταλανούς πολιτικούς, οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Omnium. Κατά την πορεία προς την πρωτεύουσα θα προκληθούν δυσκολίες στην κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους τους οποίους θα διασχίσουν.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Seat έκλεισε για σήμερα το εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, όπου εργάζονται 6.500 άνθρωποι.

Κλειστή η Σαγράδα Φαμίλια

Λόγω των γεγονότων, ο καθεδρικός ναός της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη έχει ήδη κλείσει, Στον επίσημο λογαριασμό της Σαγράδα Φαμίλια στο Twitter αναφέρεται ότι μια ομάδα διαδηλωτών στέκονταν στην είσοδο της Σαγράδα Φαμίλια – ενός από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης – και πως η πρόσβαση στην περιοχή του ναού δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί οικειοθελώς ενώπιον δικαστή στο Βέλγιο ο οποίος τον ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του η Μαδρίτη και αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό δικαστικό έλεγχο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν εξήγησε ότι παρουσιάστηκε στην αστυνομία και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή. Αφέθηκε όμως ελεύθερος «υπό όρους και έχει τη δυνατότητα να φύγει από το Βέλγιο έπειτα από άδεια» του δικαστή, όμως θα πρέπει να παραμείνει «στη διάθεσή του» προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλήση, πρόσθεσε. Αυτή είναι η τρίτη φορά από τότε που ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας κατέφυγε στο Βέλγιο στα τέλη Οκτωβρίου 2017 που η Ισπανία εκδίδει ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του.

Ελεύθερος υπό όρους ο Κάρλος Πουτζντεμόν

Σήμερα το πρωί «ενημερώθηκε, παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστή και εξέφρασε επισήμως την αντίθεσή του στην έκδοσή του στην Ισπανία», ανέφερε το γραφείο του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες. «Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν επικαλέστηκε την ασυλία του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καταλανού πολιτικού, που ζει στο Βατερλό, η ισπανική δικαιοσύνη αναφέρει τα αδικήματα της «στάσης και της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων».

Πλέον εναπόκειται στη βελγική δικαιοσύνη να «αποφασίσει αν το γεγονός στο οποίο βασίζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί αδίκημα βάσει του βελγικού δικαίου», είχε εξηγήσει την Τρίτη η εισαγγελία των Βρυξελλών. «Με δεδομένη την περιπλοκότητα της υπόθεσης και των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Πουτζντεμόν, η υπόθεση χρήζει ενδελεχούς δικαστικής ανάλυσης», είχε προσθέσει.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Αναβλήθηκε το Clasico λόγω των ταραχών στην Καταλονία

Ο φόβος των επεισοδίων στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια του Clasico, ήταν αρκετός για να «φοβίσει» την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ισπανίας, η οποία ανακοίνωσε την αναβολή του μεγάλου ντέρμπι, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 26 Οκτωβρίου στο «Καμπ Νου». Η αρχική πρόταση για αλλαγή έδρας και διεξαγωγή του ντέρμπι την ίδια ημέρα, αλλά στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έπεσε στο κενό, όμως, φαίνεται πως η λύση θα βρεθεί μέσα στον Δεκέμβρη, όπου προέκυψαν δυο πιθανές ημερομηνίες.

Αμφότερες οι ομάδες προτιμούν να αγωνιστούν στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέ Τέμπας, τόνισε πως θα είναι αδύνατο να γίνει τότε, λόγω των αγώνων του Κυπέλλου. Η RFEF ενημέρωσε επίσημα πως οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ μπορούν να συζητήσουν και ν’ αποφασίσουν από κοινού τη νέα ημερομηνία, ωστόσο, έχουν διορία να το κάνουν μέχρι τις 21 του Οκτώβρη. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση θα παρθεί από την αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Βαρκελώνη: Πανικός εξακολουθεί να επικρατεί στη Βαρκελώνη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς όλο και αυξάνονται οι διαδηλώσεις κατά της καταδίκης σε ποινές κάθειρξης εννέα αυτονομιστών ηγετών για την αποτυχημένη προσπάθεια το 2017 να αποσχισθεί η περιφέρεια από την Ισπανία. Σήμερα το πρωί στην καταλανική πρωτεύουσα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments