Βρυξέλλες

Βρυξέλλες
Η πόλη των Βρυξελλών είναι ο μεγαλύτερος δήμος και ιστορικό κέντρο της περιοχής των Βρυξελλών και η de jure πρωτεύουσα του Βελγίου.

Η περιφέρεια των Βρυξελλών βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και αποτελεί μέρος τόσο της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου όσο και της Φλαμανδικής Κοινότητας, αλλά είναι χωριστή από την περιφέρεια της Φλάνδρας (στην οποία αποτελεί ένα θύλακα) και την περιφέρεια της Βαλλονίας. Οι Βρυξέλλες είναι η πιο πυκνοκατοικημένη και η πλουσιότερη περιοχή του Βελγίου και καλύπτει 161 χιλιόμετρα (62 τετραγωνικά μίλια), μια σχετικά μικρή έκταση σε σύγκριση με τις δύο άλλες περιοχές και έχει πληθυσμό 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η μητροπολιτική περιοχή των Βρυξελλών αριθμεί πάνω από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο στο Βέλγιο. Είναι επίσης μέρος ενός μεγάλου αστικού κέντρου που εκτείνεται προς τη Γάνδη, την Αμβέρσα, το Λέουβεν και τη Βαλλονία της Βαλτικής, όπου στεγάζονται πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι Βρυξέλλες μεγάλωσαν από έναν μικρό αγροτικό οικισμό στον ποταμό Senne για να γίνουν μια σημαντική πόλη-περιοχή στην Ευρώπη. Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο διεθνούς πολιτικής και το σπίτι πολλών διεθνών οργανισμών, πολιτικών, διπλωματών και δημοσίων υπαλλήλων. Οι Βρυξέλλες είναι η de facto πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς φιλοξενεί έναν αριθμό βασικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (οι δύο άλλες πρωτεύουσες είναι το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο) και το όνομά της χρησιμοποιείται μεθονοματικά μερικές φορές για να περιγράψει την Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα. Η γραμματεία της Μπενελούξ και η έδρα του ΝΑΤΟ βρίσκονται επίσης στις Βρυξέλλες. Ως οικονομική πρωτεύουσα του Βελγίου και ένα από τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης με το Euronext Brussels, κατατάσσεται ως παγκόσμια πόλη Alpha. Οι Βρυξέλλες είναι ένας κόμβος για τις σιδηροδρομικές, οδικές και εναέριες μεταφορές, μερικές φορές κερδίζοντας το “διασταύρωση της Ευρώπης“. Το μετρό των Βρυξελλών είναι το μοναδικό σύστημα ταχείας διέλευσης στο Βέλγιο. Επιπλέον, τόσο ο αερολιμένας όσο και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι οι μεγαλύτεροι και πιο πολυσύχναστοι στη χώρα.

Ιστορικά ολλανδόφωνες, οι Βρυξέλλες είδαν μια γλωσσική μετάβαση στα γαλλικά από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρωτεύουσα των Βρυξελλών είναι επίσημα δίγλωσση στα γαλλικά και τα ολλανδικά, παρόλο που η γαλλική γλώσσα είναι σήμερα η κύρια γλώσσα στην οποία εκπροσωπείται το 90% του πληθυσμού. Οι Βρυξέλλες καθίστανται όλο και περισσότερο πολύγλωσσες. Τα αγγλικά ομιλούνται ως δεύτερη γλώσσα από το ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού και ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και ομογενών μιλούν άλλες γλώσσες.

Οι Βρυξέλλες είναι γνωστές για την κουζίνα και τη γαστρονομία, καθώς και τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της. μερικά από αυτά καταχωρούνται ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τα κυριότερα αξιοθέατα περιλαμβάνουν την ιστορική Grand Place, το Manneken Pis, το Atomium και πολιτιστικά ιδρύματα όπως η La Monnaie και τα Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας. Είναι επίσης μια πρωτεύουσα των κόμικς.

Διεθνείς οργανισμοί

Στις Βρυξέλλες εδρεύουν δύο από τα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πόλη εδρεύει – πολιτικά – και το ΝΑΤΟ, καθώς και η Δυτικο-Ευρωπαϊκή Ένωση (WEU).

Αξιοθέατα

  • Η μεσαιωνική πλατεία Γκραν Πλας, μια επιβλητική πλατεία του 15ου αιώνα που περιβάλλεται από κτίρια με μπαρόκ προσόψεις, διακοσμημένους θόλους και αετώματα και περίτεχνα πέτρινα αγάλματα. Σε αυτήν την πλατεία βρίσκεται το Δημαρχείο των Βρυξελλών. Από το 1998, η Γκραν-Πλας ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
  • Άλλα αξιόλογα κτίρια της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός, το βασιλικό ανάκτορο του Λάκεν και το βασιλικό ανάκτορο.
  • Το Ατόμιουμ είναι μια συμβολική κατασκευή ύψους 103 μέτρων η οποία κατασκευάστηκε για την παγκόσμια έκθεση του 1958. Αποτελείται από εννέα ατσάλινες σφαίρες οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με δοκούς και σχηματίζουν ένα μοντέλο ενός κρυστάλλου σιδήρου.
  • Το Μάνεκεν Πις, ένα μπρούτζινο άγαλμα ενός αγοριού που κατουράει, το οποίο είναι σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και σύμβολο της πόλης.

Άλλα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνουν το πάρκο Σικαντεναίρ με τη θριαμβική αψίδα και τα κοντινά μουσεία, τη βασιλική της Ιερής Καρδιάς, το κτίριο του Χρηματιστηρίου των Βρυξελλών, το Δικαστικό Μέγαρο και τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το κέντρο των Βρυξελλών είναι γνωστό για τα παραδοσιακά φλαμανδικά του κτίρια. Επίσης αξιόλογα είναι τα κτίρια σε ρυθμό Αρ Νουβώ του αρχιτέκτονα Βικτόρ Ορτά, όπως τα Hôtel Tassel, Hôtel Solvay, Hôtel van Eetvelde και το Maison & Atelier Horta (πλέον Μουσείο Ορτά), τα οποία έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2000. Κάποιοι από τους άλλους δήμους της περιφέρειας πρωτευούσης αναπτύχθηκαν την εποχή που η Αρ Νουβώ ανθούσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μέγαρο Στόκλετ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 2009, στο δήμο Βολουβέ-Σαιν-Πιερ.

Βρυξέλλες σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 62