Οικονομία

Πρωτεία για το ελληνικό λάδι με επιχειρήσεις “χρυσού” σε όλο τον κόσμο

Πρωτεία για το ελληνικό λάδι με επιχειρήσεις “χρυσού” σε όλο τον κόσμο
Το προϊόν, που “μυρίζει” ελληνική ύπαιθρο, έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα προϊόν πολυτελείας, καθότι η νέα γενιά αγροτών ξεκίνησε να βλέπει ως επιχείρηση την παραγωγή, επενδύοντας στην τυποποίηση, στη συσκευασία, στο μάρκετινγκ και φυσικά στο να εδραιώσει ένα δυνατό μπράντ σε όλο τον πλανήτη.

Δεν είναι ένα απλό προϊόν. Είναι το υλικό που συνδέει όλες τις γεύσεις σε ένα πιάτο. Ένα μαγνητικό πεδίο ελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, από όλες τις αφετηρίες για ένα κοινό, απλό σκοπό: το πιάτο μας. Πρόκεται για το ελληνικό λάδι και τη νέα γενιά παραγωγών, που μας εκπλήσσει με το επιχειρείν και το design στις φιάλες τους.

Το προϊόν, που “μυρίζει” ελληνική ύπαιθρο, έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα προϊόν πολυτελείας, καθότι η νέα γενιά αγροτών ξεκίνησε να βλέπει ως επιχείρηση την παραγωγή, επενδύοντας στην τυποποίηση, στη συσκευασία, στο μάρκετινγκ και φυσικά στο να εδραιώσει ένα δυνατό μπράντ σε όλο τον πλανήτη.

Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει περάσει, λοιπόν, σε άλλο επίπεδο. Υπάρχουν, για παράδειγμα, εταιρείες που πουλούν το λάδι ως συσκευασία αρώματος, άλλες έχουν συνάψει μεγάλα συμβόλαια με καταστήματα σε όλο το κόσμο. Εν ολίγοις, η νέα γενιά αγροτών “τα σπάει” και κάνει περηφάνη μία Ελλάδα που μαζεύει ακόμα τα κομμάτια της, εργαζομένους που δίνουν τη μάχη τους και νέα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες. Πήραν μία κληρονομιά, την ελληνική γη, δεν υιοθέτησαν την νοοτροπία “δουλεύω σε γραφείο” και με νέες ιδέες έφτιαξαν ένα προϊόν πολυτελείας.

Διόλου τυχαία η ανοδική πορεία των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου, όπως επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τον ΣΕΒΙΤΕΛ και με εξαίρεση φυσικά τις εξαγωγές προς τις λοιπές ελαιοπαραγωγές χώρες (Ιταλία, Ισπανία), οι ελληνικές εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου αυξήθηκαν, κατά 14,4%, το 2018 σε σχέση με το 2017 και ειδικότερα από τους 40.864,5 τόνους έφτασαν τους 46.737,5 τόνους.

Οι εξαγχθείσες κατά το 2018 ποσότητες τυποποιημένου ελαιολάδου ξεπέρασαν και το προηγούμενο ρεκόρ των 42.196,3 τόνων του 2016.

Εντυπωσιακά αυξημένες, κατά 45,26 %, ήταν το 2018 οι εξαγωγές ελαιολάδου και στο σύνολό τους, δηλαδή τυποποιημένου και χύμα. Από τους 113.131 τόνους το 2017 άγγιξαν τους 164.329 τόνους το 2018.

Μεταξύ των 110 περίπου χωρών που υποδέχονται κάθε χρόνο το ελληνικό ελαιόλαδο, περιλαμβάνονται και μικρές, απομακρυσμένες, λιγότερο γνωστές, ως εισαγωγικές ελαιολάδου, χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ουγκάντα, η Μαδαγασκάρη, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, ο Μαυρίκιος, η Σουαζιλάνδη κ.λ.π.

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών εισαγωγής του 2018, για το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βρίσκονται οι εξής χώρες:

Γερμανία – 9.542,5 τον.

ΗΠΑ – 8.440,2 τον.

Αυστρία – 2.567,1 τον.

Καναδάς – 2.260,8 τον.

Γαλλία – 1.504,8 τον.

Ηνωμ. Βασίλειο – 1.464,1 τον.

Αυστραλία – 1.451,2 τον.

Βέλγιο – 1.181,8 τον.

Ρωσία – 1.039,5 τον.

Κύπρος – 1.005,5 τον.

Οι ελληνικές εταιρείες είναι πολλές, επιλέξαμε μερικά παραδείγματα, που μας έκαναν εντύπωση και φυσικά, εδώ είμαστε για να παρουσιάσουμε και τη δική σας επιχειρηματική ιδέα.

Λάδι βιώσας (Ladi Biosas)

Σε υψόμετρο 600 μέτρων στην περιοχή του Κεφαλοβρύσου , η βιολογική καλλιέργεια της Ladi Biosas, ανήκει στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1892 Το Λάδι Βιώσας _high premium extra virgin olive oil με καθετοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες και οριζόντια ιεραρχία προβάλει την Τέχνη ως κινητήριο δύναμη ακόμα και στην παραγωγή τροφίμων.

Τυποποιείται σε αριθμημένες φιάλες (μία-μία) οι οποίες φέρουν και την υπογραφή του Μεσσήνιου χαράκτη-ζωγράφου Τάκη Κατσουλίδη (η γραμματοσειρά είναι δικής του δημιουργίας), ενώ το ελαιόλαδο παράγεται από ελαιώνες μας στην ευρύτερη περιοχή του Κεφαλόβρυσου Μεσσηνίας Καλαμάτα.

Που ξεχωρίζει; Παράγεται σε δύο ακόμα εκδοχές, με πορτοκάλι ή με λεμόνι, με τα αρώματα να προέρχονται από φρέσκα φρούτα που συνθλίβονται μαζί με τις ελιές. έρχεται και η κομψή συσκευασία του, που αναφέρεται σημειολογικά στο δωρικό ρυθμό, ενώ το ίδιο το προϊόν, ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που διαπρέπει ως high premium στην παγκόσμια αγορά. Έχει δυνατή εξαγωγική παρουσία σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Καναδά.

Ο Καποδίστριας σε λάδι

Το λάδι από το νησί των Φαιάκων έχει εγχάρακτη μορφή του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και το brand name – The Governor. Πωλείται σε διάφανη γυάλινη συσκευασία των 500 γραμμαρίων στη τιμή περί των 35 ευρώ αλλά και σε μια συλλεκτική με άσπρο μπουκάλι στα 40 ευρώ. Η μονάδα παραγωγής και διάθεσης του ελαιολάδου βρίσκεται στον Άγιο Ματθαίο της Κέρκυρας και έχει γενικό διευθυντή τον Σπύρο Δαφνή.

Οι τρεις γενιές των μελών της οικογένειας Δάφνης επεξεργάζονται τα ελαιόδεντρα της ποικιλίας «Λιανολιά» στον οικογενειακό κάμπο. Η γνώση πέρασε με αγάπη από τη μια γενιά στην άλλη.

Ο Γιώργος Κολλιόπουλος είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Speiron Company, με το κορυφαίας ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο από το 2002. Εξάγεται σε Γερμανία, Βραζιλία και Χονγκ Κονγκ, με επόμενο στόχο Αμερική κλπ. Το μπουκάλι είναι χειροποίητο. Ακόμα και η ετικέτα πίσω μπαίνει με το χέρι, όπως και ο φελλός. Είναι από τα πρώτα λάδια πολυτελείας στον κόσμο, ενώ είναι σε συσκευασία δώρου παγκοσμίως (€ 150 ή $ 180) ή αλλιώς € 41 το μπουκάλι (500 ml). Πλέον μπορείς παραγγείλεις με την υπογραφή σου πάνω ως μεταξοτυπία, είναι limited production, αριθμημένο μπουκαλι, και περικλείεται σε χειροποίητη κασετίνα από λευκό λακαρισμένο μασίφ ξύλο, με δύο πλακέτες λευκόχρυσου.

Poqa Services

Είναι μια εταιρεία gourmet τροφίμων που δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό να κάνει re-branding στο ελληνικό ελαιόλαδο επενδύοντας στην συσκευασία και στην ποιότητα. Η συλλογή του καρπού γίνεται από τον Νοέμβριο μέχρι μέσα Ιανουαρίου. Η διαδικασία παραγωγής που εφαρμόζεται έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως συλλογή και επεξεργασία του ελαιοκάρπου την ίδια ημέρα ώστε να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες, καταγραφή και συστηματική παρακολούθηση της γης του κάθε παραγωγού ανάλογα με το υψόμετρο αλλά και για να αποφευχθούν αρρώστιες στα δέντρα καθώς και χημικές αναλύσεις για την ποιότητα του.

To Poqa ξεκίνησε την διαδρομή του στις αγορές τον Μάρτιο του 2013 και μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται στην αγορά της Γαλλίας στην Galeries Lafayette- Παρίσι και Νίκαια – και στα Harrods στο Λονδίνο, ενώ διατίθεται και στην αγορά της Γερμανίας και της Ρουμανίας. Το όνομα Poqa προέρχεται από Αρχαία Γραμμική Β και σημαίνει, προς βρώσιν, όπως επίσης και το λογότυπο μας με το ιδεόγραμμα του ελαιοδέντρου, Αρχαία Γραμμική Β επίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments