Οικονομία

Το «στοίχημα» της κυβέρνησης για τα υδατοδρόμια

Το «στοίχημα» της κυβέρνησης για τα υδατοδρόμια
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020 να έχουν μπει οι βάσεις για ένα πιλοτικό δίκτυο.

Μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό δίκτυο μεταφορών το έργο των υδατοδρομίων, με την κυβέρνηση να βάζει στόχο το καλοκαίρι του 2020, όπου φιλοδοξείται να έχουν μπει οι βάσεις για ένα πιλοτικό δίκτυο.   Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοδρομίων και απλούστευση κατασκευής. Μέχρι τώρα απαιτούνται έως και 42 βήματα για την οριστική αδειοδότηση υδατοδρομίου και στόχος είναι η μείωση της διαδικασίας στο μισό.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την αδειοδότηση πέντε υδατοδρομίων. Επίσης, η χορήγηση άδειας για τη δημιουργία υδατοδρομίου σε ιδιωτικά λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταλύματα πολυτελείας αναμένεται να δώσει ώθηση στο έργο των εταιρειών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, προχώρησε στη δημοσίευση απόφασης στη «Διαύγεια» για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης και της λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η επεξεργασία της δευτερογενούς νομοθεσίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση των υδατοδρομίων και η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας, όπως σχετικά προβλέπει η υφισταμένη νομοθεσία περί ανάπτυξης υδατοδρομίων.

Η Ομάδα Εργασίας έχει ως ειδικό αντικείμενο :

  • 1) την επεξεργασία, τη σύνταξη και την εισήγηση της δευτερογενούς νομοθεσίας για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων, υπό μορφή παραδοτέων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου,
  • 2) τον διυπουργικό συντονισμό και την συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στα θέματα ανάπτυξης των υδατοδρομίων με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για την κατάρτιση του δευτερογενούς πλαισίου,
  • 3) την παροχή υποστήριξης με κάθε άλλη ενέργεια απαραίτητη ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το νομοθετικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια (π.χ. σύνταξη πρότυπων αποφάσεων αδειοδότησης, διαχείριση παραβόλων κ.λπ.).

Η Ομάδα Εργασίας θα συγκροτηθεί από στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα αδειοδότησης εγκαταστάσεων, καθώς και στην κατάρτιση δευτερογενούς νομοθεσίας, ενώ η γραμματειακή της υποστήριξή της θα γίνει από υπάλληλο της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών του υπουργείου.

Στόχος είναι το έργο της να ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από τη σύστασή της, ενώ τον ορισμό των μελών της ομάδας θα αναλάβει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play