Ελλάδα

Αποκάλυψη: Στον “αέρα” η κτηματογράφηση σε πολλές περιοχές της Αττικής

Αποκάλυψη: Στον “αέρα” η κτηματογράφηση σε πολλές περιοχές της Αττικής
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το pagenews.gr η κτηματογράφηση σε Νέα Ερυθραία, Εκάλη, και Άνοιξη, αλλά και σε Νέα Μάκρη, Ανθούσα και Πικέρμι βρίσκεται πραγματικά στον αέρα αφού οι πράξεις που έγιναν στο κτηματολογικό γραφείο από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι νομικά ανυπόστατες.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης Σύριζα αλλά και η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκαν, υπουργοί της, κρίσιμα θέματα όπως αυτό της λειτουργίας κτηματολογικών γραφείων, αποκαλύπτεται μέσα από τις αποφάσεις των ίδιων των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμη και να παρανομήσουν προκειμένου να ολοκληρώσουν άρον άρον ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες.

Όπως προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, όπου ορίζονται και οι αρμοδιότητες του κάθε υπουργού, ο κάθε υπουργός είναι αρμόδιος για τις υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο του και εφόσον οι υπηρεσίες ανήκουν σε διαφορετικά υπουργεία θα πρέπει να εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση για οποιαδήποτε αλλαγή, κατάργηση ή μετατροπή.

Όσον αφορά την λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων αρμόδια είναι τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος. Το Δικαιοσύνης γιατί σε αυτό ανήκαν τα υποθηκοφυλακεία που αντικαταστάθηκαν από τα κτηματολογικά γραφεία, και το Περιβάλλοντος γιατί η κτηματογράφηση των περιοχών όπως και η κατάρτιση των δασικών χαρτών ανήκουν σε αυτό.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το pagenews.gr η κτηματογράφηση σε Νέα Ερυθραία, Εκάλη, και Άνοιξη, αλλά και σε Νέα Μάκρη, Ανθούσα και Πικέρμι βρίσκεται πραγματικά στον αέρα αφού οι πράξεις που έγιναν στο κτηματολογικό γραφείο από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι νομικά ανυπόστατες. Αυτό αποδεικνύεται από τα αντίστοιχα ΦΕΚ που αφορούσαν τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου στις περιοχές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, του Δήμου Άνοιξης, του Δήμου Εκάλης και του Δήμου Ν. Ερυθραίας Αττικής.

Συγκεκριμένα όταν υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο κ. Πάνος Σκουρλέτης η κυβέρνηση Σύριζα προχωρούσε την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης και την καταχώρηση των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία, στους δήμους Άνοιξης, Εκάλης και Νέας Ερυθραίας, εκεί που βρίσκονται τα ακίνητα ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών, εφοπλιστών αλλά και πολιτικών.

Για να προχωρήσει η διαδικασία έπρεπε να έχει υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο κ. Σκουρλέτης και του υπουργού Δικαιοσύνης που το 2016 ήταν ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ωστόσο, λόγω του ότι δεν είχαν κατατεθεί οι απαιτούμενοι δασικοί χάρτες – σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, του Ε’ Τμήματος και με αριθμό 806/2016, “η παράλειψη της Διοίκησης να ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών καθιστά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης νομικώς πλημμελή”- ο κ. Παρασκευόπουλος δεν υπέγραψε την ΚΥΑ που αφορούσε τις περιοχές Νέας Ερυθραίας, Εκάλης και Άνοίξεως.

Ο κ. Σκουρλέτης ο οποίος ήθελε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει τη λειτουργία του το κτηματολογικό γραφείο στις παραπάνω περιοχές, χρησιμοποίησε, παρανόμως, άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που είχε υπογραφτεί το Μάιο του 2016 και αφορούσε τους δήμους Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας. Η συγκεκριμένη απόφαση με αριθμό 24558 είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ της 24ης Μαίου 2016 με τίτλο “Υπαγωγή κτηματογραφούμενων περιοχών στην τοπική αρμοδιότητα Υποθηκοφυλακείων που θα λειτουργούν κατά το μεταβατικό στάδιο ως Κτηματολογικά Γραφεία”.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ΦΕΚ, δεν υπογράφει εκείνος αλλά η γενική γραμματέας του Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος η οποία όμως υπέγραψε κατ’ εντολή υπουργού και αναπληρωτή υπουργού. Όπου αναπληρωτής υπουργός τότε ήταν ο κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Αυτό το γεγονός καθιστά τη λειτουργία Κτηματολογίου στις περιοχές Άνοιξης, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης Αττικής (η πρώτη ανήκει στο Δήμο Διονύσου και οι άλλες δύο στο Δήμο Κηφισιάς) νομικά ανυπόστατη με τις συνακόλουθες συνέπειες εις βάρος όλων των πολιτών που καταχώρησαν πράξεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομίας, προσημειώσεις, υποθήκες κλπ.) στο Κτηματολόγιο των παραπάνω περιοχών.

Στις δε περιοχές της Νέας Μάκρης, της Ανθούσας και του Πικερμίου λειτούργησε το 2017 κτηματολογικό γραφείο με απόφαση μόνο του υπουργού Περιβάλλοντος – είχε αλλάξει και είχε αναλάβει ο κ. Γιώργος Σταθάκης– παραβιάζοντας το άρθρο 90 του κώδικα λειτουργίας της κυβέρνησης και κυβερνητικών οργάνων (υπουργών), σύμφωνα με το οποίο εάν το ρυθμιζόμενο με απόφαση υπουργού ζήτημα αφορά αρμοδιότητα και άλλου υπουργού χρειάζεται να συμφωνήσει με απόφαση και ο άλλος υπουργός και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης που ήταν τότε ο κ. Σταύρος Κοντονής. Το παραπάνω φαίνεται από το ΦΕΚ με αρ. Φύλλου 3055 της 5ης Σεπτεμβρίου 2017.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης έδωσε εντολή στην γενική γραμματέα χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος να υπογράψει την απόφαση με αριθμό 341888 για περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης και καταχώρισης των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία για τη Νέα Μάκρη, Πικέρμι και Ανθούσα και Ραφήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments