Οικονομία

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα την ελληνική οικονομία

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα την ελληνική οικονομία
Standard & Poor's: Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα από «B+» σε «ΒΒ-», ενώ αυτή ήταν πρώτη αξιολόγηση που γίνεται από διεθνή οίκο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Standard & Poor‘s: Κατά μια βαθμίδα και πιο συγκεκριμένα σε «BB-» από «B+» αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο η Standard and Poor‘s. Παράλληλα, διατηρείται ένα θετικό outlook στην αξιολόγηση. Αξίζει να σημειωθεί πως συτή είναι η πρώτη αξιολόγηση που γίνεται από διεθνή οίκο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όταν και ανέλαβε δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως σήμερα Παρασκευή (25/10) οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνταν πτωτικά με την απόδοση του δεκαετούς τίτλου αναφοράς να βρίσκεται πριν λίγα λεπτά στο 1,25% και το επιτόκιο στο ελληνικό πενταετές ομόλογο να κινείται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 3ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,24% από 1,26% χθες, έναντι 0,37% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,61% απο 1,66% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1090 δολ. από το επίπεδο των 1,1121 δολ που άνοιξε η αγορά. Περιορισμένη επίπτωση είχε στο ευρώ οι χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς δεν μεταβλήθηκε η προοπτική της πολιτικής της ΕΚΤ. Ωστόσο, αρνητικά επηρέασε το ευρώ η διατήρηση των δυσμενών στοιχείων για τον τομέα μεταποίησης στην Ευρωζώνη. Στήριξη στο δολάριο παρείχε η μη αναμενόμενη βελτίωση του δείκτη μεταποίησης PMI στις ΗΠΑ.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,336%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,381%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,423% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,472%. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1107 δολ.

Σταϊκούρας: Ενα ακόμη βήμα επιστροφής στην πλήρη κανονικότητα

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για θετική εξέλιξη που συνιστά ένα ακόμη βήμα επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην πλήρη κανονικότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments