Οικονομία

Αυθαίρετα: Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και οι αλλαγές που έρχονται

Αυθαίρετα: Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και οι αλλαγές που έρχονται
Αυθαίρετα: Μέσα από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου θα έρθει η καταγραφή όλων των ακινήτων για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα αυθαίρετα.

Αυθαίρετα: Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την μεγάλη πληγή της αυθαίρετης δόμησης μέσα από μια ολιγόμηνη παράταση του ήδη υφιστάμενου νόμου για τα αυθαίρετα και την ψήφιση νέου θεσμικού πλαισίου μέχρι τα τέλη του έτους. Όπως τόνισε χθες (29/10) ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός τακτοποίησης που η πολιτεία θα συνδυάσει με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου που έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 αλλά συνεχώς αναβάλλεται η εφαρμογή της.

Πρόκειται για μια βάση δεδομένων με όλα τα ακίνητα. Σε αυτή θα δηλώνεται η πραγματική κατάσταση κάθε κτιρίου από την στιγμή που κατασκευάστηκε με όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα στην ταυτότητα κτιρίου θα περιλαμβάνονται έγγραφα όπως η οικοδομική άδεια και τα σχέδια αυτής, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον υπάρχει, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους, εκθέσεις αυτοψίας σε περίπτωση σεισμών κ.α. Αυτό συνεπάγεται και ένα κόστος για τους πολίτες, οι οποίοι θα χρειαστούν ένα μηχανικό για να τους κάνει την αποτύπωση της κατάστασης του ακινήτου τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το 75% των δηλώσεων αυθαιρέτων έως σήμερα είναι σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Τα αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί στους τρεις τελευταίους νόμους νομιμοποίησης (4014/11, 4178/13, 4495/17) φτάνουν τα 1.455.068. Επιπλέον, τα έσοδα από την τακτοποίηση της παράνομης δόμησης ξεπερνούν τα 2,4 δισ. ευρώ ενώ έχουν εκδοθεί περίπου 2 εκατ. βεβαιώσεις μεταβίβασης.

Είναι σαφές όμως ότι η δεξαμενή των ακινήτων με αυθαιρεσίες παραμένει πολύ μεγάλη καθώς σε πολλές περιπτώσεις γίνονται γνωστές μόνο όταν μεσολαβεί πώληση ακινήτου ή ακόμη και έκδοση οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας που χρειάζεται το πιστοποιητικό του μηχανικού. Στην άποψη ότι πρέπει να διατηρηθεί ο μηχανισμός της τακτοποίησης συνηγορεί και το γεγονός ότι καμία δικαιοπραξία (μεταβίβαση, ακόμη και έκδοση οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως το πιστοποιητικό του μηχανικού που να αποδεικνύει ότι το ακίνητο είναι πολεοδομικά καθαρό.

«Θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και το οποίο θα οδηγήσει σε ένα τέρμα στο γνωστό σκηνικό, όπου υπουργοί Περιβάλλοντος πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και φέρνουν παρατάσεις επί παρατάσεων» είπε χθες ο κ. Χατζηδάκης. Για όλη αυτή τη ρύθμιση, κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments