Διεθνή

Σουαζιλάνδη: O βασιλιάς της χώρας αγόρασε Ρολς Ρόις στις 14 συζύγους του

Σουαζιλάνδη: O βασιλιάς της χώρας αγόρασε Ρολς Ρόις στις 14 συζύγους του
Σουαζιλάνδη: Οργή στη φτωχή αφρικανική χώρα για τον πολυτελή βίο που διάγει ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής - ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης Μσουάτι Γ΄

Σουαζιλάνδη: Ο Βασιλιάς της χώρας Μσουάτι Γ’ (Mswati III), δεν ενοχλείται καθόλου από τη φτώχεια του λαού του, καθώς σπατάλησε 15 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά στόλου πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία έκανε δώρο στις 14 συζύγους του και στη μητέρα του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Sun» τα πολυτελή αυτοκίνητα έφθασαν στο φτωχό βασίλειο της Σουαζιλάνδης (επισήμως Βασίλειο του Εσουατίνι) από τη Νότιο Αφρική.

Πρόκειται για 19 ολοκαίνουργιες Ρολς Ρόις και 120 BMW, που προορίζονται για τις συζύγους του τελευταίου απόλυτου μονάρχη, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί τη λαϊκή κατακραυγή. Σε μια χώρα που το μέσο μηνιαίο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 110 δολάρια, η κίνηση αυτή του μονάρχη Μσουάτι με τις 14 γυναίκες και τα 23 παιδιά, δημιούργησε σάλο.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Mzilikazi wa Afrika από τη Νότιο Αφρική μοιράστηκε στο Twitter μια φωτογραφία με την νταλίκα που μετέφερε τα ακριβά αυτοκίνητα στο παλάτι. Πηγή από το υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Σουαζιλάνδης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα της Νοτίου Αφρικής «The Citizen» πως ο βασιλιάς είχε όντως αγοράσει τα ακριβά αυτοκίνητα.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον βασιλιά για δαπανηρή διαβίωση του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του. «Ο ισχυρισμός πως πρόκειται για μια κατάφωρη επίδειξη αλαζονείας και απόλυτης περιφρόνησης στα συναισθήματα του φτωχού λαού της Σουαζιλάνδης από τον μονάρχη θα ήταν υποβάθμιση (του γεγονότος). Αυτός, βασικά, τους δείχνει το μεσαίο δάχτυλο και αποδεικνύει στους πάντες πως αυτός είναι ο νόμος» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της αντιπολίτευσης.

Ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης στους 15 πλουσιότερους βασιλείς στον πλανήτη

Το 2009 το περιοδικό «Forbes» είχε τον βασιλιά της Σουαζιλάνδης ανάμεσα στους 15 πλουσιότερους «γαλαζοαίματους» στον πλανήτη, ενώ είναι ο μονάρχης σε μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο. Τον Απρίλιο του 2018, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Σουαζιλάνδης από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1968, ο βασιλιάς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποκαλείται στο εξής «Εσουατίνι», δηλαδή το αρχικό της όνομα πριν από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Στη γλώσσα σουάτι, Εσουατίνι σημαίνει «η χώρα των Σουάζι».

Ο 51χρονος μονάρχης μορφώθηκε στο Ντόρσετ και θεωρείται ο απόλυτος κυρίαρχος στην χώρα των 1,3 εκατομμύρια κατοίκων από το 1986, που ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 18 ετών. Ο πολυτελής βίος που διάγει ο βασιλιάς έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στην χώρα του και έχει επισύρει την διεθνή κριτική. Το Εσουατίνι είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη. Το «προσδόκιμο ζωής» στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 57,7 χρόνια. Στη χώρα μείζον πρόβλημα παραμένει η μόλυνση από τον ιό HIV. Πάνω από 40% των εγκύων γυναικών στο κράτος έχουν νοσήσει από AIDS, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν το 2009.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments