Διεθνή

Αυστρία: Το κτίριο που γεννήθηκε ο Χίτλερ θα γίνει αστυνομικό τμήμα

Αυστρία: Το κτίριο που γεννήθηκε ο Χίτλερ θα γίνει αστυνομικό τμήμα
Αυστρία: Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας μίλησε για “ξεκάθαρο μήνυμα”, ότι το κτίριο δε θα μετατραπεί ποτέ σε μνημείο Ναζισμού.

Αυστρία: “Το κτίριο που γεννήθηκε ο Χίτλερ δε θα μετατραπεί ποτέ σε μνημείο του Ναζισμού”. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, μετά την ανακοίνωση των αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης, ότι το κτίριο θα μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με το BBC, ο Χίτλερ πέρασε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του σε ένα διαμέρισμα του εν λόγω κτιρίου του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στην πόλη Μπρανάου αμ Ιν. Η τύχη του κτίσματος αυτού αποτέλεσε αντικείμενο μιας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης στην Αυστρία.

Για πολλές δεκαετίες, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, η αυστριακή κυβέρνηση νοίκιαζε το κτίριο από την προηγούμενη ιδιοκτήτριά του, προκειμένου να αποθαρρύνει τον ακροδεξιό τουρισμό στην πόλη. Το κτίσμα στέγαζε για κάποιο διάστημα ένα κέντρο φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ωστόσο αυτό σταμάτησε όταν η ιδιοκτήτρια Gerlinde Pomme απέρριψε τις προτάσεις για εργασίες ανακαίνισης που αφορούσαν στην προσβασιμότητα με αμαξίδιο, αλλά και τις προσφορές της κυβέρνησης για αγορά του χώρου. Το σχέδιο να μετατραπεί σε κέντρο για τους πρόσφυγες επίσης ναυάγησε το 2014. Τελικά, η ιδιοκτησία του κίτρινου γωνιακού κτιρίου πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης της Αυστρίας το 2016, με εντολή υποχρεωτικής πώλησης στην τιμή των 810.000 ευρώ.

Η τύχη του συγκεκριμένου κτιρίου έχει απασχολήσει για χρόνια την κοινή γνώμη στην Αυστρία με κάποιους να απαιτούν την κατεδάφιση του και άλλους την μετατροπή του σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, επιμένει ότι η χρήση του κτιρίου σαν αστυνομικό τμήμα θα είναι ένα “ηχηρό μήνυμα” πως το κτίσμα δε θα αποτελέσει ποτέ μνημείο του Εθνικοσοσιαλισμού.

Ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε στο Μπρανάου αμ Ιν, όπου είχε πάρει μετάθεση ο πατέρας του, στις 20 Απριλίου 1889. Η οικογένεια παρέμεινε στο διαμέρισμα του γωνιακού κτιρίου για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση του Αδόλφου, προτού τελικά μετακομίσει σε άλλο σπίτι στην περιοχή. Όταν ο Χίτλερ ήταν τριών ετών, έφυγαν μόνιμα από την πόλη. Ο ίδιος ο Χίτλερ επέστρεψε για ένα σύντομο διάστημα στο Μπρανάου αμ Ιν το 1938, καθ’ οδόν προς τη Βιέννη, μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments