Ελλάδα

Κινέττα: Πώς η πυρκαγιά του 2018 ευθύνεται για τη σημερινή καταστροφή; [pics]

Κινέττα: Πώς η πυρκαγιά του 2018 ευθύνεται για τη σημερινή καταστροφή; [pics]
Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 ήταν καθοριστική στις καταστροφές της Κινέττας από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα. Τόνοι λάσπης, ξύλα και πέτρες κατακρημνίσθηκαν κλείνοντας την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, η καταιγίδα ως ένα βαθμό εκδηλώθηκε στο ανάντι μιας μεγάλης λεκάνης κατάκλυσης, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων στην περιοχή, η οποία έχει ανθρακικά και ασβεστολιθικά πετρώματα. Στην ήδη έντονη διάβρωση του εδάφους, η πυρκαγιά και η απογύμνωση της περιοχής των Γερανείων Ορέων επέτεινε το φαινόμενο με αποτέλεσμα τόνοι λάσπης και υλικά από την φωτιά να μη μπορεί να συγκρατηθούν και να καταλήξουν την ώρα της κακοκαιρίας στην εθνική οδό.

Ο κ. Λέκκας, πάντως, που πραγματοποιεί ήδη αυτοψία στην πληγείσα περιοχή, επισήμανε ότι μετά την πυρκαγιά στα Γεράνεια δεν έγιναν αναγκαία έργα πρόληψης τέτοιων καταστάσεων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κ. Λέκκα:

«Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτή τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας “Γηρυόνης”, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου

στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας

στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως

στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου δέκα κατοικίες.

Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Ακολουθούν εικόνες της βιβλικής καταστροφής: 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments