Άποψη

Το λιβάνισμα βλάπτει σοβαρά την Δημοκρατία

Το λιβάνισμα βλάπτει σοβαρά την Δημοκρατία
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο blog του στο pagenews.gr αρθρογραφεί για τις βασικές προεκλογικές “δεσμεύσεις” της Νέας Δημοκρατίας, που όπως υποστηρίζει έχουν αρχίσει να καταρρίπτονται.

Τέσσερις μήνες άντεξε η κυβέρνηση των επιτυχιών και των θαυμάτων ως που να αρχίσουν να καταρρίπτονται οι βασικές της προεκλογικές “δεσμεύσεις”. Μέχρι και πριν τις ευρωεκλογές (γιατί μετά το πήρε αλλιώς), η ηγεσία της ΝΔ έλεγε ότι δεν βγήκαμε από τα μνημόνια -όπως προπαγάνδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά είμαστε σε ένα τέταρτο επαχθέστερο μνημόνιο, χωρίς παροχές αλλά με υποχρεώσεις.

Τώρα τι κάνει η κυβέρνηση; Προβάλλει την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό ή διαχειρίζεται το τέταρτο μνημόνιο διαρκείας με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό; Γιατί ακόμη και με τα δικά της θαύματα το να αλλάξει τις συμφωνίες με τους δανειστές κομματάκι δύσκολο.

Η πρόβλεψη για 4% ανάπτυξη του ΑΕΠ, που επιχειρηματολογούσε ο πρωθυπουργός ότι είναι απαραίτητη για να ξεκολλήσει η χώρα, έγινε “περίπου 3%”, ο προϋπολογισμός προβλέπει 2,8%, αν δεν επιβεβαιωθεί ο κεντρικός τραπεζίτης φίλος του, που την κατεβάζει κάτω από 2,5%. Με αυτή την ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνεται ούτε η υπόσχεση για 100 δις επενδύσεις την τετραετία. Και φυσικά αφού ανατρέπονται αυτές οι προβλέψεις συμπαρασύρουν και τις προβλέψεις για 130.000 θέσεις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας τον χρόνο.

Και επειδή ο προϋπολογισμός είναι νούμερα, δηλαδή τρεις το λάδι τρεις το ξύδι, όταν δίνει κάπου, κόβει από κάπου αλλού. Με το που ανέλαβε η κυβέρνηση, έδωσε στις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης των συντελεστών όπως και στα υψηλά οικονομικά κλιμάκια κάνοντας οριζόντιο τον ΕΝΦΙΑ, αλλά διατηρεί ως έχει την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης -αυτής που είχε κάνει σημαία.

Δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα, έλεγε και λέει η ΝΔ και πράγματι δεν καταργούνται απλώς μειώνονται, 20% τα κοινωνικά επιδόματα των ΑμεΑ, 12,5% τα οικογενειακά επιδόματα, 14% το επίδομα ενοικίου, για να εξασφαλιστούν 367 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περικοπές προβλέπονται και στο επίδομα θέρμανσης, κατά περιοχή υπερβαίνουν το 60%.

Μαζί μειώνονται και οι δαπάνες για την Παιδεία ενώ αυξάνονται όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός οι ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ίσως γι αυτό ο πρωθυπουργός χθες από την Ιταλία συνέδεσε τις περαιτέρω φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα με την αναθεώρηση του πλεονάσματος του 3,5% που όμως αρνούνται οι εταίροι. Οπότε, ζήσε Μαύρε μου…

Στο μεταναστευτικό που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά της ελληνικής κοινωνίας, τα έκανε θάλασσα όπως δείχνουν οι αυξημένοι αριθμοί που φθάνουν στα παράλια και η αδυναμία διαχείρισης της μετεγκατάστασης που ξυπνά ακροδεξιές και ξενοφοβικές αντιδράσεις. Όσο για το δόγμα νόμος και τάξη εξακολουθεί να παλεύει με τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα στα Εξάρχεια και αφού οι αποχαλινωμένοι άνδρες των δυνάμεων καταστολής σωρεύουν καταγγελίες για παραβίαση όλης της λίστας των ατομικών ελευθεριών.

Υπάρχει όμως κι ένας τομέας που η κυβέρνηση διαπρέπει: στην επικοινωνιακή πολιτική χάρη στην υποστήριξη που της παρέχει (άνευ ανταλλάγματος;) ο θηριώδης φιλικός μηχανισμός των ΜΜΕ. Είχαν αναδείξει το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος στην ημερήσια διάταξη και τώρα συνεχίζουν να καταφέρονται εναντίον της αντιπολίτευσης και να περνάνε στα ψιλά (αν περνάνε) τις αστοχίες της κυβέρνησης. Τα θετικά μεγεθύνονται, τα αρνητικά αποσιωπώνται.

Ως προς τη ΝΔ ουδείς ψόγος, είναι πολιτικό κόμμα, στόχος του είναι η διεκδίκηση -όταν είναι στην αντιπολίτευση- και η διατήρηση της εξουσίας, όταν γίνεται κυβέρνηση. Η πολιτική δεν είναι ηθική και ασκείται με όρους ισχύος. Τα ΜΜΕ όμως και οι διανοούμενοι αναιρούν την αποστολή τους και τον ρόλο τους, που είναι η κριτική -όχι βέβαια πολεμική και ενδεχομένως καλοπροαίρετη-, αλλά πάντα αναγκαία στην εκάστοτε εξουσία, όπως και η υπεράσπιση των βασικών αρχών και αξιών μίας δημοκρατικής Πολιτείας. Η απουσία κριτικής, η κυριαρχία στο πεδίο της κοινής γνώμης της μίας άποψης, εκθρέφει την αλαζονεία της εξουσίας και υποβαθμίζει την δημόσια ζωή. Υπ αυτή την έννοια το λιβάνισμα βλάπτει σοβαρά την Δημοκρατία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments