Πολιτική

Δημήτρης Οικονόμου: Ήμουν προετοιμασμένος για την πρόκληση Ερντογάν – Γιατί αποχωρήσαμε

Δημήτρης Οικονόμου: Ήμουν προετοιμασμένος για την πρόκληση Ερντογάν – Γιατί αποχωρήσαμε
Δημήτρης Οικονόμου: Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως ήταν προετοιμασμένος για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και αναφέρθηκε στην αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ.

Δημήτρης Οικονόμου: Αυτονόητο χαρακτήρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος το να αποχωρήσει από τα εγκαίνια τμήματος του αγωγού ΤΑΡ, όταν ο Ερντογάν ξεκίνησε το προκλητικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο Δημήτρης Οικονόμου τόνισε πως η Αθήνα ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου για την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του αγωγού TAP. Έτσι όπως είπε όταν ξεκίνησαν να ακούγονται τα όσα ακούγονται, πάνω στο λεπτό σηκώθηκε και αποχώρησε μαζί με την Ελληνική αποστολή.

«Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν. Εγώ είχα πάει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα: τον αγωγό TANAP ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP. Άρα είχαμε λόγο να είμαστε παρόντες στα εγκαίνια. Αφ’ης στιγμής ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε θέματα άσχετα με τα εγκαίνια του αγωγού και με προκλητικό τρόπο για την Ελλάδα θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να αποχωρήσω», είπε ο Δημήτρης Οικονόμου.

Στην ερώτηση αν επικοινώνησε με την Αθήνα πριν αποχωρήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απάντησε: «Εκείνη τη στιγμή δεν επικοινώνησα. Είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αλλά δεν το θεωρούσαμε δεδομένο. Αν το θεωρούσαμε δεδομένο δεν θα πηγαίναμε».  Την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρούσε οι Τούρκοι διοργανωτές ρώτησαν τον κ. Οικονόμου τι συμβαίνει. «Με ρωτούσαν και τους είπα ότι μετά από αυτά που ανέφερε ο κ. Ερντογάν δεν μπορώ να μείνω και αποχωρώ», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Τα όσα δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σήμερα ανυποχώρητος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν θα υποκύψει. Η συμφωνία, ανέφερε, θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί ξεφωνίζουν. Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments