Αθλητισμός

Ερυθρός Αστέρας: Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Ερυθρός Αστέρας: Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Ερυθρός Αστέρας: Μόνο εύκολο δε θα είναι το έργο του Ολυμπιακού απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα το βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι Σέρβοι έχουν κάνει τους νοκ άουτ αγώνες... ειδικότητα τους.

Ερυθρός Αστέρας: Σε λίγες ώρες ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Ερυθρό Αστέρα στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με το παιχνίδι να έχει πάρει τη μορφή τελικού, καθώς ο Ολυμπιακός χρειάζεται μόνο νίκη για να περάσει στη φάση των “32” του Europa League, ενώ στον Ερυθρό Αστέρα αρκεί και η ισοπαλία. Ο Ερυθρός Αστέρας, όμως, δε θα παραδώσει τα όπλα τόσο εύκολα. Μπορεί η εικόνα του στους φετινούς ομίλους του Champions League να είναι αποκαρδιωτική – και ας έχει παρακαταθήκη τους τρεις βαθμούς που του… χάρισε ο Ολυμπιακός -, αλλά η απόδοση του σε νοκ άουτ ευρωπαϊκά παιχνίδια τα τελευταία τέσσερα χρόνια – ειδικά εκτός έδρας – είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Η αρχή έγινε το 2016

Το καλοκαίρι του 2016 ο Ερυθρός Αστέρας έδειξε στην ουσία τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον, αφού ναι μεν δεν κατάφερε να προκριθεί σε τελική φάση καμίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά οι εμφανίσεις του στα προκριματικά ήταν εντυπωσιακές, ειδικά εκτός έδρας. Στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League κέρδισε τη Βαλέτα εκτός έδρας με 1-2 και επικράτησε με το ίδιο σκορ και μέσα στην έδρα του, για να προκριθεί στον τρίτο προκριματικό. Εκεί απέσπασε ισοπαλία 2-2 μέσα στην έδρα της Λουντογκόρετς, αλλά στην έδρα του δέχθηκε κόκκινη κάρτα και υπέκυψε με 2-4.

Δε τα κατάφερε ούτε στα πλέι οφ του Europa League, αφού ηττήθηκε με 3-0 στην έδρα της Σασουόλο και στη Σερβία το παιχνίδι έληξε 1-1 με την ιταλική ομάδα να παίρνει την πρόκριση. Μπορεί ο Ερυθρός Αστέρας να μην τα κατάφερε εκείνη τη χρονιά αλλά έδειξε ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και οι εμφανίσεις του αποτέλεσαν τον προάγγελο των επόμενων χρόνων.

Το 2017 τους πήρε όλους… “παραμάζωμα”

Το καλοκαίρι του 2017 ο Ερυθρός Αστέρας ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League και πραγματικά άφησε μόνο σκόνη στο διάβα του. Στον πρώτο γύρο “ξεπάστρεψε” την Φλοριάνα (3-0, 3-3), στο δεύτερο την Ιρτίς Παβλοντάρ (1-1, 2-0), στον τρίτο έκανε δύο μεγάλες νίκες απέναντι στην Σπάρτα Πράγας με 2-0 και 0-1 και στα πλέι οφ κέρδισε την Κράσνονταρ μέσα στη Σερβία με 2-1 και εκτός έδρας βρήκε 2 γκολ για να περάσει στην τελική φάση του Europa League παρά την ήττα με 3-2.

Στους ομίλους έκανε μια αξιοσημείωτη πορεία και ειδικά στα παιχνίδια του εκτός έδρας – αυτά μας ενδιαφέρουν άλλωστε – ήταν πραγματικά εξαιρετικός. Απέσπασε 0-0 από Άρσεναλ και Μπάτε Μπορίσοφ και κέρδισε 0-1 μέσα στην Κολωνία. Στους “32” πάντως δε τα κατάφερε απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Έκανε το βήμα παραπάνω το 2018

Ο Ερυθρός Αστέρας το 2018 έπαιξε στα προκριματικά του Champions League και ξεκίνησε από τον πρώτο γύρο. Για άλλη μια φορά ήταν ασταμάτητος, αφού στον πρώτο γύρο απέκλεισε την Σπάρτακς Γιούρμαλα (0-0, 2-0), στο δεύτερο την Σούντουβα (3-0, 0-2) και στον τρίτο την Σπαρτάκ Τρνάβα (1-1, 1-2). Όσο για τα πλέι οφ, κληρώθηκε με την εξαιρετική Σάλτσμπουργκ και δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Το 0-0 της Σερβίας, ακολούθησε ένα 2-2 μέσα στην Αυστρία και ο Ερυθρός Αστέρας βρέθηκε στους ομίλους του Champions League!

Εκεί με αντιπάλους τις Λίβερπουλ, Νάπολι και Παρί Σεν Ζερμέν έδειξε ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα για να τα βάλει με ομάδες από το… πρώτο ράφι. Προσπάθησε πολύ, κέρδισε ακόμα και τη Λίβερπουλ μέσα στην έδρα του, αλλά τελικά δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε στο Europa League. Πάντως τερμάτισε με 4 βαθμούς σε έναν όμιλο που ήταν πολύ δύσκολο για μια τέτοια ομάδα να πάρει έστω μια ισοπαλία.

2019 σαν… επανάληψη του 2018

Όταν λέμε σαν επανάληψη το εννοούμε, αφού ο Ερυθρός Αστέρας ξεκίνησε στον πρώτο γύρο με την Σούντουβα την οποία απέκλεισε (0-0, 2-1), στο δεύτερο απέκλεισε την Ελσίνκι (2-0, 2-1) και στον τρίτο την κοπεγχάγη στα πέναλτι (1-1, 1-1). Στα πλέι οφ βρήκε απέναντι του ακόμα μία αξιόλογη ομάδα, τη Γιούνγκ Μπόις και την απέκλεισε και αυτήν (2-2, 1-1) για να προκριθεί ξανά στους ομίλους του Champions League.

Στους ομίλους έδειξε για δεύτερη συνεχή χρονιά ότι δε μπορεί να τα βάλει ακόμα με “τιτάνες”, αφού έχασε 4 φορές και μάλιστα πολύ εύκολα από Μπάγερν Μονάχου και Τότεναμ. Μάλιστα η εικόνα του ήταν πολύ χειρότερη από την περσινή, όταν τουλάχιστον είχε καταφέρει στην έδρα του να πάρει θετικά αποτελέσματα από Λίβερπουλ και Νάπολι. Ωστόσο, κέρδισε τον Ολυμπιακό με 3-1 στη Σερβία, σε ένα ματς που οι φίλοι των Πειραιωτών θέλουν να ξεχάσουν, αφού η εικόνα του Ερυθρού Αστέρα δεν ήταν καθόλου καλή και παρόλα αυτά, χάρη σε μια κόκκινη κάρτα του Μπενζιά, το 0-1 έγινε 3-1 και ο Ολυμπιακός αναγκάζεται να “τρέχει” τελευταία αγωνιστική.

Ο Ερυθρός Αστέρας είναι “σκληρό καρύδι”

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Ερυθρός Αστέρας τα τελευταία χρόνια εδραιώθηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έφερε αποτελέσματα, τα οποία τον ανέβασαν επίπεδο. Όπως είδαμε, στα νοκ άουτ ματς δεν χάνει σχεδόν ποτέ και ειδικά εκτός έδρας είναι πολύ αποτελεσματικός. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το σημερινό παιχνίδι είναι στην ουσία νοκ άουτ, είναι εύκολο να αντιληφθούμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός απέναντι σε μια ομάδα που “βολεύεται” και με την ισοπαλία.

Σίγουρα, η εικόνα του Ερυθρού Αστέρα στο φετινό Champions League δεν είναι καθόλου καλή και έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν είναι στο επίπεδο να αντιμετωπίσει τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έδειξε ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια αυτές τις ομάδες, άσχετα με τα τελικά αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός απέχει πολύ από το να θεωρηθεί μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και ο Ερυθρός Αστέρας έχει δείξει ότι με ομάδες από το… “μεσαίο ράφι” τα πάει πολύ καλά. Ειδικά σε νοκ άουτ παιχνίδια. Και ειδικά εκτός έδρας… Όπως καταλαβαίνετε, το παιχνίδι δεν είναι τελικά τόσο εύκολο, όσο πολλοί πιστεύουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments