Διεθνή

Βρετανία: Οι δημοσκοπήσεις “βλέπουν” νίκη Τζόνσον – Ερώτημα η πλειοψηφία για το Brexit

Βρετανία: Οι δημοσκοπήσεις “βλέπουν” νίκη Τζόνσον – Ερώτημα η πλειοψηφία για το Brexit
Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως θα αναδειχθεί νικητής των πρόωρων εκλογών, αλλά θα χρειαστεί αρκετές έδρες για να περάσει τη συμφωνία για το Brexit.

Βρετανία: Έχουν περάσει αισίως τριάμισι χρόνια από την ημέρα που ψηφίστηκε το «ναι» στο δημοψήφισμα περί εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα αυτό δεν έχει συμβεί. Οι Βρυξέλλες έδωσαν μέχρι στιγμής τρεις παρατάσεις στο Λονδίνο, με τις δύο εξ αυτών να έχουν ήδη περάσει. Και τρεις περίπου μήνες πριν εκπνεύσει και η τελευταία προθεσμία ώστε το Λονδίνο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεξάγονται οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να αναδειχθεί νικητής. Ωστόσο, θα χρειαστεί αρκετές έδρες για να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες, στο 34% και το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ μεν προηγείται, παραμένει στάσιμο στο 43%. Η δημοσκόπηση έγινε το τελευταίο διήμερο σε μεγάλο δείγμα – 100.000 ερωτηθέντων. Η διαφορά των 10 μονάδων φαίνεται να μειώνεται ταχύτατα και η πλειοψηφία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας φαίνεται να συρρικνώνεται.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Πέμπτης (12/12) και οι Βρετανοί πολίτες θα επιλέξουν επιτέλους το μέλλον τους, την ώρα που στις Βρυξέλλες θα διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Μεγάλη Βρετανία θα την εκπροσωπεί ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Βρετανία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον νικητή

Βάσει των τελευταίων δημοσιοποιήσεων η διαφορά ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον και το Εργατικό του Τζέρεμι Κόρμπιν μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το 43% των Συντηρητικών και το 34% των Εργατικών που αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται- εάν φυσικά επαληθευθούν τα αποτελέσματα – να μειώσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδυναμία στους Συντηρητικούς. Οι πλέον απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις για τον Μπόρις Τζόνσον του δίνουν πλειοψηφία 28 εδρών. Οι Tories φαίνεται να καταλαμβάνουν 339 έδρες και οι Εργατικοί 232.

Παρά ταύτα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί πολίτες θα ψηφίσουν τον λιγότερο αντιπαθή πολιτικό. Η απόφαση του Νάιτζελ Φαράτζ να αποχωρήσει από την διεκδίκηση των ψήφων και να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μοιάζει ως φυσικό επακόλουθο μιας μακαράς διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, εντούτοις ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το τί θα επιλέξουν οι απογοητευμένοι και κουρασμένοι ψηφοφόροι.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν (του χειρότερου πολιτικού που έχει ζητήσει την ψήφο των Βρετανών πολιτών, όπως χαρακτηρίζεται από μερίδα των μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο) ενδέχεται να κερδίσουν κάποιες ψήφους στο Λονδίνο και το Σαουθάμπτον, αλλά θα χάσουν περισσότερους ψηφοφόρους στο Μπέρμιγχαμ και το Νότιγχαμ. Παράλληλα οι περισσότερες περιοχές των Midlands και της βόρειας Αγγλίας αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον.

Βρετανία: Πως μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα η ψήφος τακτικής

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα της λεγόμενης ψήφου τακτικής. Ήτοι της ψήφου των Βρετανών πολιτών σε μονοεδρικές περιφέρειες που θα μπορούσαν να στερήσουν την πλειονοψηφία στους Συντηρητικούς. Θεωρητικά, κάποιοι Βρετανικοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την πλειονοψηφία των Συντηρητικών επιλέγοντας να ψηφίσουν κόμματα που αντιτίθενται στο Brexit, επιλέγοντας βουλευτές κυρίως στην Ουαλία και τη Βόρεια Αγγλία.

Η Σκωτία αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση σε αυτές τις εκλογές. Κι αυτό γιατί μερικές περιοχές που αποτελούσαν παραδοσιακά οχυρά των Εργατικών στρέφονται στο Σκωτικό Εθνικό Κόμμα που ζητεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ή ακόμα και την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν επίσης μια τάση στροφής των φιλοευρωπαϊων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της ξεκάθαρης αντιπάθειας τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα οφείλεται και στη φωτογραφία ενός τετράχρονου αγοριού, με οξυγόνο να κοιμάται στα πάτωμα νοσοκομείου στο Λιντς της κομητείας Γιόρκσαϊρ.

Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον στην φωτογραφία που του έδειξε δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης χαρακτηρίστηκε από πολλούς απαράδεκτη. Ο πρωθυπουργός του άρπαξε το τηλέφωνο και το έβαλε στην τσέπη του, λέγοντας ότι αρνείται να τη δει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα το έβγαλε, την είδε και αναφώνησε: «Φρικτό, αυτά δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν στη Βρετανία». Ωστόσο, απέφυγε να απολογηθεί για την δεκαετή λιτότητα που επέβαλαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις από το 2010, που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των κονδυλίων στο Σύστημα Υγείας.

Ο αδέξιος χειρισμός του θέματος από την Ντάουνινγκ Στρίτ πιστεύεται πως επηρέασε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Το αν η τάση αυτή συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες που απομένουν έως το άνοιγμα της κάλπης παραμένει προς το παρόν αναπάντητο ερώτημα. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζει – για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια – να μετράει αντίστροφα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments