Πολιτισμός

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Ο συνθέτης – σύμβολο της Βόννης και της κλασικής μουσικής

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Ο συνθέτης – σύμβολο της Βόννης και της κλασικής μουσικής
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Σαν σήμερα πριν 250 χρόνια γεννιέται στη Βόννη ένα εκ των σπουδαιότερων μουσικών όλων των εποχών.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Σαν σήμερα πριν από 249 χρόνια, στις 16 Δεκεμβρίου του 1770, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν γεννιόταν στην μικρή πόλη Βόννη στις όχθες του Ρήνου. Πρόκειται για την κυριότερη φιγούρα της μετάβασης της κλασικής εποχής στον ρομαντισμό, και μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών. Μερικές από τις γνωστότερες συνθέσεις του περιέχουν 9 συμφωνίες, 5 κονσέρτα για πιάνο, 1 κονσέρτο για βιολί, 32 σονάτες για πιάνο, 16 κουαρτέτα εγχόρδων, μία λειτουργία, τη Missa solemnis καθώς και μία όπερα, τη Φιντέλιο. Η καριέρα του ως συνθέτης χωρίζεται διακριτά σε τρεις περιόδους, την πρώιμη, τη μέση και την τελευταία. Η πρώτη τελειώνει περίπου το 1802, η μέση διαρκεί από το 1802 έως και το 1812, ενώ η τελευταία αρχίζει το 1812 και τελειώνει το 1827, όπου και πέθανε.

Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόνη, την τότε πρωτεύουσα του Εκλεκτοράτου της Κολωνίας, το οποίο ήταν μέρος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήδη από μικρή ηλικία επέδειξε το ταλέντο που είχε στη μουσική, με τον πατέρα του, Γίοχαν βαν Μπετόβεν να είναι ο πρώτος του δάσκαλος μαζί με τον Κρίστιαν Γκότλομπ Νέεφε. Σε ηλικία 21 ετών μετακόμισε στη Βιέννη, όπου ξεκίνησε να μαθητεύει στο πλευρό του Γιόζεφ Χάυντν, αποκτώντας παράλληλα και τη φήμη και το ρεπερτόριο του βιρτουόζου πιανίστα. Στη Βιέννη έζησε μέχρι και τον θάνατό του. Κατά τα το τέλος της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του άρχισε να ασθενεί η ακοή του, ώσπου αργότερα έγινε ολοκληρωτικά κωφός. Έτσι, το 1811, σταμάτησε να διευθύνει και να εκτελεί μπροστά σε κοινό, και καταπιάστηκε αποκλειστικά με τη σύνθεση.

Η Βόννη γιορτάζει τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν

Σημαντική είναι η συμβολή της DW στο “Έτος Μπετόβεν“. Μέσα στους επόμενους μήνες θα προβληθούν στην DW-TV τρία μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ («Η 9η του Μπετόβεν-Μια παγκόσμια συμφωνία» με συμμετοχή του Έλληνα αρχιμουσικού Θεόδωρου Κουρεντζή), «Ο κόσμος χωρίς τον Μπετόβεν» και «Pastoral Project». Παράλληλα η DW ξεκίνησε πριν λίγες μέρες ένα ειδικό, αγγλόφωνο κανάλι στο YouTube με τίτλο DW Classical Music αφιερωμένο αποκλειστικά στην κλασική μουσική, στο οποίο δίνεται, όπως είναι αυτονόητο, ιδιαίτερο βάρος στο “Έτος Μπετόβεν“.

Σήμερα το βράδυ σε πανηγυρική συναυλία στην όπερα της Βόννης η Ορχήστρα Μπετόβεν θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων την Εισαγωγή “Λεονώρα” αρ. 3 Έργο 72b καθώς και την “Χορωδιακή Φαντασία” Έργο 80.

Κατά τη διάρκεια του έτους Μπετόβεν θα παρουσιαστούν στη Βόννη και οι εννέα συμφωνίες του Γερμανού συνθέτη. Ανάμεσα σε αυτές και η Συμφωνία αρ. 6 με την επωνυμία “Ποιμενική”, με την οποία ο κορυφαίος μουσουργός εκφράζει τον θαυμασμό και την αγάπη του για τη φύση. Για τον Μπετόβεν το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε αναψυχή και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης.

Η στενή σχέση του συνθέτη με τη φύση ήταν η αφορμή για το Beethoven Pastoral Project που εκπόνησαν από κοινού η Οργανωτική Επιτροπή του έτους Μπετόβεν, η Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβαλλοντικό δίκτυο Earth Day με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος.

Για να πετύχουν το στόχο αυτό οι διοργανωτές του προγράμματος Beethoven Pastoral Project καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να ανεβάσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου στην ιστοσελίδα pastoralproject.org, αφού πρώτα εγγραφούν, ένα “έργο τέχνης” με πηγή έμπνευσης, την “Ποιμενική” του Μπετόβεν. Είναι αδιάφορο αν πρόκειται για ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιτέχνες, φωτογράφους, γραφίστες, ζωγράφους ή μουσικούς της ροκ, της τζαζ ή της κλασικής μουσικής. Σύμφωνα με τους εμπνευστές το σημαντικότερο είναι η κατάθεση απόψεων για τη σχέση ανθρώπου-φύσης και την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments