Κόσμος

Peugeot και Fiat υπέγραψαν συμφωνία που αλλάζει τον χάρτη της αυτοκίνησης

Peugeot και Fiat υπέγραψαν συμφωνία που αλλάζει τον χάρτη της αυτοκίνησης
Οι δύο κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργώντας τη τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.

Σε συμφωνία προχώρησαν οι εταιρείες Fiat Chrysler και Peugeot PSA Group ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως. Η μεταξύ τους συμφωνία αναμένεται να κλείσει τους επόμενους 12 έως 15 μήνες, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι εταιρείες.

Ο όμιλος PSA και η FCA ανακοίνωσαν ότι η νέα εταιρεία θα έχει ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα απαρτίζεται από 11 άτομα, με πέντε μέλη που θα υποδεικνύονται από την PSA, και άλλα πέντε από την FCA. Αυτό θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των εργαζομένων και από τους δύο ομίλους. Ο CEO της PSA Carlos Tavares θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της συγχωνευθείσας εταιρείας με πενταετή θητεία και θα καταλαμβάνει την 11η θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Με τη συγχώνευση, οι όμιλοι PSA και FCA στοχεύουν στην επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης κόστους ύψους 3,7 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν από τις κοινές τεχνολογίες αλλά και από τις συμφωνίες κοινής προμήθειας. Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν η νέα εταιρεία θα αποκτήσει νέο όνομα.

Πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την απόκτηση κατά 50% των μετοχών από τον κάθε όμιλο, ένας από τους μετόχους της PSA, η Dongfeng Motor Group της Κίνας , θα μειώσει το μερίδιό της κατά 12,2% στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία με την πώληση 30,7 εκατομμυρίων μετοχών στην PSA. Το ποσό αυτό ανήλθε σε 679 εκατομμύρια ευρώ στην πιο πρόσφατη τιμή κλεισίματος.

Η συγχώνευση σημαίνει ότι η FCA θα αποκτήσει πρόσβαση στις πιο σύγχρονες πλατφόρμες οχημάτων της PSA, βοηθώντας τους να πληρούν αυστηρότερους νέους κανόνες εκπομπών CO2, ενώ ο όμιλος PSA με επίκεντρο την Ευρώπη θα επωφεληθεί από την κερδοφόρα αμερικανική επιχείρηση της FCA που διαθέτει μάρκες όπως η Ram και η Jeep. Οι κυβερνήσεις σε Ρώμη και Παρίσι όπως επίσης και τα συνδικάτα είναι επιφυλακτικοί έναντι των δεσμεύσεων των δύο ομίλων όσον αφορά στη πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας.

Η συγχώνευση θα δημιουργήσει έναν όμιλο με 8,7 εκατομμύρια ετήσιες πωλήσεις οχημάτων. Αυτό την τοποθετεί πίσω από το Volkswagen Group, την Toyota και τη συμμαχία Renault-Nissan. Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από την συγχώνευση θα έχει αγοραία αξία περίπου 46 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας την Ford Motor.

Η συγχώνευση θα φέρει επίσης σε στενότερη επαφή δύο δυναστείες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, που δεν είναι άλλες από την οικογένεια του δισεκατομμυριούχου Agnelli της Ιταλίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Fiat John Elkann και της Peugeots της Γαλλίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments