Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα γίνει η μείωσή του το 2020

ΕΝΦΙΑ: Έτσι  θα γίνει η μείωσή του το 2020
ΕΝΦΙΑ: Τον Μάιο και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα αποφασισθεί το πώς θα εφαρμοστεί η μεσοσταθμική μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ: Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ, αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως η μείωση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν στο τέλος Αυγούστου 2020. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής που θα καταρτίσει την εισήγηση για την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Έργο της συγκεκριμένης επιτροπής είναι η εισήγηση προς τον υπουργό για την έκδοση απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης και τη διαμόρφωση των ζωνών των περιοχών που είναι ενταγμένες ή πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

Για να το κάνει αυτό θα επεξεργαστεί πρώτα την εισήγηση που θα καταθέσει το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα παρέχει υποστήριξη προς την επιτροπή για την αποτελεσματική εκπλήρωση του έργου της.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σταϊκούρα, η επιτροπή δύναται να ζητά τη συνδρομή ή τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα ή προσώπου, με εμπειρία και ειδικές γνώσεις για την ολοκλήρωση του έργου της και τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα οποία θα παρέχονται υποχρεωτικώς κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί απορρήτου. Σημειώνεται, πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 δεν θα οδηγήσει απαραίτητα μικρότερα έσοδα από τον φόρο ακινήτων.

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος. Ουσιαστικά με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν θα «εξανεμίσει» τη μείωση 22% που είδαν φέτος στον λογαριασμό τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά οι έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία. Άλλοι φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερη μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2020, ενώ για άλλους ο λογαριασμός θα «ξεφουσκώσει» λιγότερο σε σχέση με φέτος.  Τέλος, επιβαρύνσεις θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments