Ελλάδα

Κακοκαιρία “Ζηνοβία”: Προελαύνει το κύμα κακοκαιρίας – Σφοδρός χιονιάς σήμερα, πού θα χιονίσει, πού θα βρέξει

Κακοκαιρία “Ζηνοβία”: Προελαύνει το κύμα κακοκαιρίας – Σφοδρός χιονιάς σήμερα, πού θα χιονίσει, πού θα βρέξει
Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Το πέρασμα της «Ζηνοβίας» από την Ελλάδα αναμένεται να είναι ακόμα πιο ισχυρό σήμερα με χιόνια, κρύο και έντονες βροχοπτώσεις. Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Το ισχυρό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» από χθες θα συνεχιστεί και σήμερα, καθώς αναμένεται ένα πιο ισχυρό «κύμα» με χιόνια, κρύο και έντονες βροχοπτώσεις. Από την Κυριακή το βράδυ ξεκίνησε το δεύτερο μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας, με θυελλώδεις ανέμους, θερμοκρασίες υπό του μηδενός στα βόρεια και σε περιοχές από 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω, αλλά και λίγο πάνω από το μηδέν στη νότια Ελλάδα και τα πεδινά. Η κακοκαιρία θα συνεχίσει την επέλαση της με βροχές, καταιγίδες, χιόνια και ανέμους που μπορεί να φτάσουν και τα εννέα μποφόρ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, για σήμερα αναμένεται τα φαινόμενα να είναι ακόμη πιο έντονα και κυρίως στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τα προβλήματα όμως που δημιούργησε χθες η κακοκαιρία ήταν πολλά, καθώς χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία σε δεκάδες δρόμους στη περιφέρεια, είτε λόγω του χιονιά, είτε λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στην Κρήτη – Κλειστός ο δρόμος για Πάρνηθα, που χρειάζονται αλυσίδες

Χθες (29/12) σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι, αλλά και οι οδηγοί ταλαιπωρήθηκαν αρκετά λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Στον Ομαλό Κρήτης, επισκέπτες εγκλωβίστηκαν καθώς η ξαφνική χιονόπτωση απέκλεισε την περιοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να φύγουν καθώς μέσα σε λίγη ώρα το χιόνι έστρωσε τα πάντα και οι περισσότεροι όταν έφτασαν δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία με ενημέρωσή της, έδωσε μία μακριά λίστα με δρόμους που έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, αλλά και αυτούς που χρειάζονται αλυσίδες. Στην Πάρνηθα, όπου δε σταμάτησε να χιονίζει, διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο. Ακόμη, διακοπές κυκλοφορίας αποφάσισε η Τροχαία σε επαρχιακές οδούς σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε περιοχές των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Φλώρινας, Λάρισας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας και Βοιωτίας, απαγόρευσαν την κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, καθώς από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια των Θηβών (93ο χιλιόμετρο έως το 134 χιλιόμετρο) ο δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται εκεί μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης, σε ισχύ ήταν όλη μέρα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που έφτασαν τα 9 μποφόρ, κάτι που αναμένεται να γίνει και σήμερα.

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Το έστρωσε σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια- Λευκό τοπίο στα Βίλια

Όπως είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους, η σφοδρή χιονόπτωση το έστρωσε για τα καλά στα Βίλια, όπου υπήρξε και διακοπή ρεύματος. Σε επιφυλακή τέθηκαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Συνεργεία και εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονταν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, για τη διάνοιξη δρόμων σε περιοχές που παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα, όπως στις λεωφόρους Πάρνηθας και Πεντέλης, στα Βίλια, στο Κριεκούκι, το Πόρτο Γερμενό και την Κάζα.

Παράλληλα τα συνεργεία της Περιφέρειας συνέδραμαν στη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό προσκόπων από το προσκοπικό camp σε περιοχή της Μάνδρας, καθώς και για τον απεγκλωβισμό ομάδας Γάλλων τουριστών που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια σε βανάκι, στην Κάζα Αττικής. Σημαντική ήταν η συμβολή των συνεργείων της Περιφέρειας και στην προσπάθεια της ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα Βίλια, όπου υπήρχε δυσκολία πρόσβασης καθώς οι δρόμοι είχαν κλείσει λόγω της χιονόπτωσης.

Από το κύμα κακοκαιρίας χτυπήθηκαν και άλλες περιοχές της κεντρικής Στερεάς, αλλά και η βόρεια Εύβοια. Στην Βοιωτία υπήρξαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, ενώ συνολικά τρεις οδηγοί απεγκλωβίστηκαν σε Βίλια, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Πάρνηθα. Προβλήματα αντιμετώπισαν οι οδηγοί και στην Μαλακάσα από τον χιονιά, αλλά και την Πελοπόννησο, όπου οι οδηγοί δεν μπορούσαν να μετακινηθούν χωρίς αλυσίδες, κυρίως στα Καλάβρυτα, την Λακωνία, αλλά και την εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης.

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Αποκλεισμένα χωριά στη Φωκίδα – Το έστρωσε και στην Άνδρο

Η «Ζηνοβία» έφερε και τον αποκλεισμό χωριών στον νομό Φωκίδας. Από την ισχυρή χιονόπτωση αποκλεισμένα έμειναν τα χωριά Διχώρι και Αρτοτίνα, ενώ αρκετά προβλήματα αντιμετώπισαν οι οδηγοί στην ορεινή πλευρά του νομού, καθώς δεν είχαν καθαριστεί έγκαιρα οι δρόμοι. Η κυκλοφορία γίνονταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το πρώτο πέρασμα της κακοκαιρίας άφησε το στίγμα του και από τα νησιά των Κυκλάδων. Στην Ανδρο το έστρωσε, καθώς η βουνοκορφή του Πετάλου μέχρι την Κουβάρα είναι κάτασπρη, κάτι που σπάνια βλέπουν οι κάτοικοι του νησιού.

Βαθμιαία υποχώρηση της κακοκαιρίας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Την Τρίτη, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αναμένουμε στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νοτιοανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στο Αιγαίο 8 και πρόσκαιρα το πρωί 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Τσουχτερό κρύο την Πρωτοχρονιά

Την Τετάρτη, την Πρωτοχρονιά, αναμένουμε στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ηπειρωτικά ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει και σήμερα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ .Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments