Πολιτισμός

Θάνος Μικρούτσικος: Σήμερα η κηδεία του – Η επιθυμία της οικογένειάς του

Θάνος Μικρούτσικος: Σήμερα η κηδεία του – Η επιθυμία της οικογένειάς του
Το ταλέντο του, η σκληρή και συνεχής δουλειά, η συνεχής διεύρυνση των γνώσεών του, τον κατέστησαν και θα τον καθιστούν ως έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες που πέρασαν από τον τόπο μας. Η αναγνώριση και η αγάπη από τέσσερις κοντά γενιές θα κρατά το έργο του ζωντανό.

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, οικογένεια, συγγενείς και φίλοι στον σπουδαίο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, που έφυγε απόγευμα του Σαββάτου από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Η κηδεία του θα γίνει στις 14:30 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, μετά από απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Τέσσερις ώρες νωρίτερα, στις 10:30, η σορός του αγαπημένου συνθέτη και μουσικού θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για όσους θέλουν να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά, στην αίθουσα τελετών του Α’ Νεκροταφείου. Η οικογένειά του, ζήτησε αντί στεφάνων να διατεθούν χρήματα για τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στη Μόρια (GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς).

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947. Ο πατέρας του Στέργιος Μικρούτσικος ήταν μαθηματικός που έχασε την δουλειά του λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. Η μητέρα του καταγόταν από παλαιά αστική οικογένεια της Πάτρας. Αδελφός του είναι ο συνθέτης και τηλεπαρουσιαστής Ανδρέας Μικρούτσικος.

Βασικό θέμα που απασχολούσε τον Θάνο Μικρούτσικο από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής ήταν η μελοποίηση της ποίησης. «Πολιτικά Τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς», «O Σταυρός του Νότου», «Εμπάργκο», «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Όλα από χέρι καμμένα», «Γραμμές των οριζόντων», «Στου αιώνα την παράγκα», «Ποίηση με μουσική», «Θάλασσα στη σκάλα», «Ο Άμλετ της Σελήνης», «Ο Σχοινοβάτης» και πολλοί ακόμα είναι δίσκοι που περιλαμβάνουν κομμάτια μελοποιημένης ποίησης.

Μέσα από τα τραγούδια του κατάφερε και έβαλε στο στόμα των ανθρώπων λόγια του Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μάνου Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Φώντα Λάδη, Νίκου Καββαδία, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Τριπολίτη, Λάκη Λαζόπουλου, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Λαχά, Γιώργου Κακουλίδη, Χριστόφορου Λιοντάκη Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών ακόμα. Πολλοί είναι και οι ξένοι ποιητές που είχε μελοποιήσει. Αλλωστε, η μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου είναι αυτή που επέτρεψε να κατανοηθούν τα «κρυμμένα» της ποίησης του Καββαδία, που μέχρι τότε θεωρούταν ως ελάσσονας ποιητής.

Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τεράστια ήταν και η παρουσία του στη δισκογραφία. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί από πολλές μεγάλες ορχήστρες και ορχήστρες μουσικής δωματίου και τα έχουν διευθύνει σπουδαίοι μαέστροι, ανάμεσά τους οι Αλέξανδρος Μυράτ, Jerzy Swoboda, Adrew Davis, Kazuyoshi Akiyama, Louis Devos, Λουκάς Καρυτινός, Άλκης Μπαλτάς κ.ά. Είχε συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές και μουσικούς, και με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες.

Ανδρέας Μικρούτσικος: Έτσι αποχαιρέτησε τον αδερφό του

Ο αδερφός του, Ανδρέας Μικρούτσικος μέσω Facebook έδωσε το δικό του στίγμα, λέγοντας το «αντίο» με λίγες λέξεις και μια φωτογραφία από τα νιάτα τους στην Πάτρα όπου οι δυο τους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. «Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα» γράφει ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

Σε συνέντευξη του ο Θάνος Μικρούτσικος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Ανδρέα:

«Οι καταβολές μας ήταν κοινές. Δεν θα ξεχάσω όταν ήμουν στην Ασφάλεια επί χούντας, στην απομόνωση, τον βασανισμό που υπέστη ο αδελφός μου σε διπλανό κελί. Τον διέλυσαν. Αυτό το αναφέρω για το πολιτικό του θάρρος. Η κουλτούρα του δεν ήταν διαφορετική από τη δική μου, έπαιζε μπάσο στα πρώτα τραγούδια μου, παντρεύτηκε τη Μαρία Δημητριάδη, τη γυναίκα με την οποία φτιάξαμε μαζί τον τρόπο μου. Και μετά άρχισε να γράφει και αυτός τραγούδια. Εδώ είναι ένα πρώτο σημείο που έχει σημασία». «Είχε ταλέντο, αλλά διαφοροποιήθηκε για να μη μου μοιάζει. Μπορώ να ξεχάσω όμως ότι τώρα στις 11 Μαρτίου έκλαιγε σαν μικρό παιδί στο Γαλάτσι στη συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ; Ο Ανδρέας είχε πάντα αμεσότητα. Μέχρι τις αρχές του ’80 έκανε μεγάλα πράγματα στο ραδιόφωνο και δεν μπορούσε να του καταμαρτυρήσει κανείς τίποτα. Η ζημιά συνέβη στην τηλεόραση και επειδή το κατάλαβε προσπαθούσε να το εξηγήσει ιδεολογικά. Εκεί με χρειαζόταν και δεν ήμουν κοντά του» είχε αναφέρει.

Θάνος Μικρούτσικος: Το συγκινητικό του μήνυμα μέσα από το νοσοκομείο

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος εδώ και ενάμισι μήνα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, είχε μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη του με τον καρκίνο. Είχε δημοσίευσει ένα μήνυμα στο Facebook στο οποίο μιλούσε για την κατάσταση της υγείας του. Αναλυτικά, η ανάρτησή του Θάνου Μικρούτσικου:

«Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ΄ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ΄ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. «Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ».

Το αποχαιρετιστήριο βίντεο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με το ΚΚΕ κρατούσε από τα νεανικά του χρόνια, όταν έγινε μέλος του. Στην πορεία, οι δρόμοι τους μπορεί να χώρισαν αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν περίοδοι που ο Θάνος Μικρούτσικος συνέβαλλε σε εκδηλώσεις του Κόμματος. Όπως άλλωστε ο ίδιος δήλωνε: «Τον κόσμο του ΚΚΕ τον σεβόμουν και όταν δεν ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. Εκατό χρόνια ιστορία. Ένα Κόμμα θυσιών, ένα Κόμμα έπους».

Ξανασυναντήθηκε με το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια ενώ ήταν σταθερή η παρουσία του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις ξεχωριστές μουσικές του συναυλίες που πλαισίωναν τα Επιστημονικά Συνέδρια του Κόμματος. Ο Θάνος Μικρούτσικος τιμήθηκε από το ΚΚΕ με την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στη 12η τιμητική θέση, στις βουλευτικές εκλογές 7ης Ιούλη 2019.

Ο ίδιος, στην έναρξη της τελευταίας του συναυλίας, στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο αφιέρωμα στα πολιτικά τραγούδια, σημείωσε: «Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!».

«Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος» στην Πάτρα

«Η Πάτρα έχασε ένα εκλεκτό παιδί της, έναν καταπληκτικό άνθρωπο, έναν ακούραστο εργάτη της μουσικής, που με το έργο του γέμιζε και θα συνεχίσει να γεμίζει την καρδιά και το μυαλό του Ελληνικού λαού. Ένας άνθρωπος ολοκληρωμένος, καλλιεργημένος, που αγάπησε την ζωή, μας δίδαξε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αρρώστια με θάρρος και παλικαριά. Πορεύτηκε με τα σωστά και τα λάθη, όσες φορές έπεσε, σηκώθηκε και ανέβηκε, όπως ο ίδιος έλεγε. Η Πάτρα είναι περήφανη που γέννησε ένα παλικάρι όπως ο Θάνος Μικρούτσικος».

Τα παραπάνω τονίζει ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, για την απώλεια του μεγάλου συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου.  «Θα τον θυμόμαστε, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί του, στους αγώνες της ζωής. Οι δικοί του άνθρωποι, ας έχουν για βάλσαμο στην πληγή τους, πως ο αγαπημένος τους θα συντροφεύει για πάντα, όλους όσους πολύ αγάπησαν τη ζωή.Τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει.

Παναθηναϊκός: «Αντίο» στον «πράσινο» Θάνο Μικρούτσικο

Τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου εξέφρασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο μεγάλος συνθέτης ήταν φίλαθλος του «Τριφυλλιού».

«Είναι πιο φτωχή η Ελλάδα και η οικογένεια του Παναθηναϊκού μετά τη σημερινή απώλεια του σπουδαίου Θάνου Μικρούτσικου. Χάραξε νέους καλλιτεχνικούς δρόμους και άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», είναι το μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments