Διεθνή

Αυστραλία: Αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό – Οργή για τις καταστροφικές πυρκαγιές – 18 νεκροί [vid]

Αυστραλία: Αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό – Οργή για τις καταστροφικές πυρκαγιές – 18 νεκροί [vid]
Αυστραλία: Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για τη χώρα ενώ ήδη 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά αφού μόνο στην πολιτεία της Βικτόρια αγνοούνται 17 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές.

Αυστραλία: Οργή επικρατεί στην Αυστραλία όπου οι καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες αφήνοντας πίσω τους θύματα και τεράστιες καταστροφές τόσο σε οικολογικό επίπεδο – μεγάλος είναι ο φόρος αίματος σε ζώα – όσο και σε υλικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός της χώρας κατακρίνεται για αδιαφορία και ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα προπηλακίστηκε από κατοίκους όταν επισκέφτηκε μία από τις πληγείσες περιοχές.

Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις παράκτιες κοινότητες τη στιγμή που πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και στρατιωτικά ελικόπτερα πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης όσων έχουν αποκλειστεί εξαιτίας των πυρκαγιών. Στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια μαίνονται ακόμη περισσότερες από 200 πυρκαγιές εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Μάλιστα η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί. Οι προγνώσεις αναφέρουν ότι το Σαββατοκύριακο αναμένεται κύμα καύσωνα που μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Το Σάββατο, μάλιστα, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Η Αυστραλία φλέγεται και ο πρωθυπουργός κάνει διακοπές στη Χαβάη

Σήμερα ήρθε και η πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου από τον Σκοτ Μόρισον καθ΄ όλη τη διάρκεια της τραγωδίας. Ο Σκοτ Μόρισον βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων εξαιτίας της κωλυσιεργίας που επέδειξε αρχικά η κυβέρνησή του, αλλά και για το γεγονός ότι ο ίδιος έκανε διακοπές στη Χαβάη όταν οι πυρκαγιές ήταν εκτός ελέγχου. «Η προτεραιότητα σήμερα είναι η καταπολέμηση των πυρκαγιών και η επιχείρηση εκκένωσης, το να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι άνθρωποι. Υπάρχουν τμήματα τόσο στη Βικτόρια όσο και στη Νέα Νότια Ουαλία που έχουν καταστραφεί πλήρως και δεν υπάρχουν ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες» ενημέρωσε σχετικά ο Σκοτ Μόρισον.

«Ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθούμε είναι ο τρόπος με τον οποίον πάντα ανταποκρίνονταν οι Αυστραλοί σε τέτοια γεγονότα και αυτός είναι να εμπιστευτούμε εκείνους που μάχονται για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών», είπε σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην κριτική και πίεση που δέχεται ώστε η κυβέρνησή του να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή.

Το απόγευμα, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο πρωθυπουργός θα τα περίμενε, καθώς, κατά την επίσκεψή του σε μια πόλη που καταστράφηκε από τη φωτιά, οργισμένοι κάτοικοι του επιτέθηκαν φραστικά. Ο Σκοτ Μόρισον αναγκάστηκε να επισπεύσει την επίσκεψή του στην πόλη Κομπάργκο της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί έχασαν τα σπίτια τους.«Δεν μας εξέπληξε η οργή», υποστήριξε ο ίδιος.

Ελλείψεις σε τρόφιμα – Δεκάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα και νερό

Η κατάσταση για τους κατοίκους και τους τουρίστες είναι τραγική, καθώς υπάρχουν ατελείωτες ουρές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα με τους ανθρώπους να αναζητούν προμήθειες, ενώ έχουν καταγραφεί ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων. Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε ορισμένες περιοχές κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Επικρίσεις από πολιτικούς και ακτιβιστές

Πολιτικοί και ακτιβιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η πρώην Αμερικανίδα πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Μπέρνι Σάντερς, και η Σουηδέζα έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την κρίση στην Αυστραλία σημειώνοντας ότι η καταστροφή αποτελεί επείγουσα υπενθύμιση της έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή.

Η συγγραφέας Ναόμι Βολφ κοινοποίησε ένα μήνυμα του πατέρα της, που είχε παγιδευτεί από τις πυρκαγιές, προς τον Σκότ Μόρισον, τον οποίο χαρακτήρισε «άχρηστο πρωθυπουργό». Ο Σκοτ Μόρισον έχει επικριθεί έντονα τις τελευταίες εβδομάδες για τη διαχείριση της κατάστασης και την κυβερνητική πολιτική σχετικά με το κλίμα που κατά τον ίδιο είναι επαρκής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments