Ελλάδα

Χίος: Ένταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ

Χίος: Ένταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ
Χίος: Ένταση στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, όταν μικρή ομάδα αιτούντων άσυλο που διαμαρτύρονταν για την πολύμηνη παραμονή τους στο νησί έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες κατά των πυροσβεστών που επιχείρησαν να σβήσουν τη φωτιά.

Χίος: Με επέμβαση της Αστυνομίας διαλύθηκαν οι συγκεντρωμένοι, ενώ συνελήφθησαν και 18 άτομα, ηλικίας από 16 έως 41 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης και της βίας κατά υπαλλήλων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχών, οι συλληφθέντες συμμετείχαν ενεργά σε επεισόδια και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες σε αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη, ενώ ένας από αυτούς αντιστάθηκε προκειμένου αποφύγει τη σύλληψη.

Μετακίνηση 500 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην επικράτεια:

Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά 500 άτομα μετακινούνται από τη Λέσβο και τη Σάμο σε δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε όλη την Ελλάδα. Από αυτούς, οι 270 αναχώρησαν χθες από την Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής, ενώ άλλοι 230 αναχωρούν σήμερα από τη Σάμο. Στο σύνολό τους έχουν προσφυγικό προφίλ ή είναι μέλη ευάλωτων κατηγοριών. Στο μεταξύ, παρά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, είναι μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες περιόδους οι ροές από τα μικρασιατικά παράλια προς τα νησιά. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και σήμερα Τρίτη, στη Λέσβο πέρασαν 284 άτομα, στη Χίο 56 και στη Σάμο 137.

Νότης Μηταράκης: «Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό είναι ολοκληρωμένο»

Χθες, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, συμμετείχε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της  Χίου, με θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, και παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση αυτού. “Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου” ανέφερε στις δηλώσεις του ο υφυπουργός και τόνισε: “Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments