Διεθνή

Τουρκία: Στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη και ξεκινά έρευνες στις περιοχές του μνημονίου

Τουρκία: Στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη και ξεκινά έρευνες στις περιοχές του μνημονίου
Τουρκία: Με ανακοίνωσή του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη.

Τουρκία: “Η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στην έρευνα υδρογονανθράκων, δραστηριοποιούμαστε διπλωματικά ώστε να επέλθει η ειρήνη και η ευημερία. Δεν επιτρέψαμε πρωτοβουλίες που στόχο είχαν να αποκλειστεί η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τόσο τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, όσο και των ομογενών μας στη Βόρεια Κύπρο».

Μάλιστα, σημειώνεται πως η Άγκυρα έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ), στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Λιβύη.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία ξεκινάει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που προβλέπει το μνημόνιο με την Λιβύη. «Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες» είπε.

Νωρίτερα, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε να λάβει μέρος στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, την ερχόμενη Κυριακή.

Όπως είχε γίνει γνωστό τα προηγούμενα 24ωρα, η Γερμανία προσπαθούσε να πείσει τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μεταβαίνει σήμερα αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments