Διεθνή

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Αρχές Φεβρουαρίου και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η επόμενη συζήτηση

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Αρχές Φεβρουαρίου και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η επόμενη συζήτηση
Διάσκεψη για τη Λιβύη: Για τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα για τις αρχές Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη, αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο «nt-v», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επισήμανε ότι: «Αποφασίσαμε χθες να διοργανωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου η επόμενη διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο. Χθες έγινε η αρχή». Για τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη υπουργό, η χθεσινή διάσκεψη του Βερολίνου πέτυχε τους στόχους της. «Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν τώρα στην επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη», πρόσθεσε.

Διάσκεψη Βερολίνου: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τήρησης του εμπάργκο όπλων

“Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης”, δήλωσε μετά τη Διάσκεψη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. “Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός”, εξήγησε και πρόσθεσε ότι “το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων. Στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα”. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Από την μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στη χώρα, εάν επιτευχθεί.

“Οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση“, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες. Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε: «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις «ιδού μία κατάπαυση του πυρός» και να την ξεχάσεις…Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται». Όσο για το εάν η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης ανοικτά της Λιβύης πρέπει να ξαναγίνει, εξέφρασε την άποψη πως: «Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο διευκρινίζει πως δεν θα υπάρξει συνάντηση Πούτιν – Χάφταρ αυτήν την εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους επαίνεσε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης και τόνισε πως «έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια ενδεχόμενη διευθέτηση. Οι προσπάθειες για μια διευθέτηση θα συνεχισθούν με βάση αυτό το πρώτο βήμα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”. Παράλληλα πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια όσον αφορά ενδεχόμενη επίσκεψη στη Ρωσία του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και επισήμανε πως το πρόγραμμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν γι’ αυτή την εβδομάδα δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον Χάφταρ. «Ο Πούτιν δεν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Χάφταρ αυτή την εβδομάδα», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments