Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης για Σακελλαροπούλου: “Ξημερώνει η νέα Ελλάδα”

Κυριάκος Μητσοτάκης για Σακελλαροπούλου: “Ξημερώνει η νέα Ελλάδα”
Κυριάκος Μητσοτάκης για Σακελλαροπούλου: "Χαίρομαι που στα μεγάλα συμφωνούμε" δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης για Σακελλαροπούλου: Στην ενότητα που συμβολίζει το πρόσωπο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής λίγα λεπτά μετά την εκλογή της πρώτης γυναίκας στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για τη Δημοκρατία, την Βουλή και τη χώρα»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «σπουδαία δικαστή, μια υποψηφιότητα που ενώνει όλους τους Έλληνες. Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι θα ι θα προτείνω μια υποψηφιότητα που θα ενώνει και χαίρομαξι που φαίνεται ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο, επίσης, για «τη νέα Ελλάδα που ξημερώνει με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η χώρα μπαίνει πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια Πρόεδρο που συμβολίζει την μετάβαση στη νέα εποχή». Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «καλη επιτυχία» τονίζοντας ότι «με οδηγό το Σύνταγμα είμαι σίγουρος οτι θα συνεργαστούμε προς όφελος της πατρίδας».

 

 Ποια είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978. Το 1982 διορίσθηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά. Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments