Διεθνή

Αίτνα εκρήξεις: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο της Σικελίας – Εκτοξεύει λάβα [vid]

Αίτνα εκρήξεις: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο της Σικελίας – Εκτοξεύει λάβα [vid]
Αίτνα εκρήξεις: Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αίτνα εκρήξεις: Δραστηριότητα σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο γνωστό ηφαίστειο. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε σημαντική εκπομπή λάβας κοντά στον κρατήρα Voragine. Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης.

Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα. Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.

Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ωστόσο το ηφαίστειο της Αίτνας είχε «ξυπνήσει» και τον περασμένο Ιούνιο. Εκτόξευσε λάβα στον ουρανό, με τον νεφελώδη καιρό να μην επισκιάζει το εντυπωσιακό θέαμα της έκρηξης του υψηλότερου ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης, που βρίσκεται στη Σικελία, στη νότια Ιταλία. Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV) σημειώνει ότι το ηφαίστειο βρίσκεται στη διαδικασία της «ενεργής εκτόξευσης» λάβας και ηφαιστειακής τέφρας. Η τελευταία έκρηξη της Αίτνας είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 2019.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments