Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Παρατηρείται μεγάλη αλλαγή στο υπέδαφος

Σεισμός στην Τουρκία: Παρατηρείται μεγάλη αλλαγή στο υπέδαφος
Σεισμός στην Τουρκία: Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, εξηγεί το πόσο άλλαξε το έδαφος καθώς υπάρχουν μετατοπίσεις μέχρι 70 εκατοστά του μέτρου εκατέρωθεν του ρήγματος και μήκος διάρρηξης 40 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, οι μαύροι κύκλοι φανερώνουν τα επίκεντρα του σεισμού όπως αυτά κατεγράφησαν από τρία διαφορετικά κέντρα σεισμολογίας. “Οι μαύροι κύκλοι δείχνουν το επίκεντρο του σεισμού ανάλογα με το κέντρο σεισμολογίας που το υπολόγισε. Έχουμε δυο επίκεντρα από διαφορετικούς σεισμογράφους τούρκικων κέντρων και ένα τρίτο από το ευρωπαϊκό κέντρο σεισμολογίας. Ο χάρτης είναι σημαντικός γιατί μας δίνει μια εκτίμηση του πόσο ισχυρός ήταν ο σεισμός”, δηλώνει ο κ. Γκανάς.

Από την άλλη όσον αφορά τον σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιανουαρίου, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξήγησε: “Ο σημερινός σεισμός των 5 Ρίχτερ είναι ένας άλλος σεισμός που δεν έχει σχέση με εκείνον του Ελαζίγ, καθώς έγινε σε απόσταση 99 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Σμύρνης. Πριν γίνει ο σεισμός του Ελαζίγ είχαμε στο συγκεκριμένο σημείο έναν σεισμό 5,6 οπότε ο σημερινός σεισμός είναι απλά μετασεισμός”. Ενώ προς απάντηση στην πρόβλεψη του Τούρκου επιστήμονα, Εβγκέν Αχμέτ Σερτσάν, για πιθανό μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα ο Αθανάσιος Γκανάς ξεκαθαρίζει: “Γενικά είναι δύσκολο να γίνει πρόγνωση για ένα σεισμό γιατί αυτό χρειάζεται πολυπαραμετρική προσέγγιση, μεμονωμένες προσεγγίσεις έχουμε δει να αποτυγχάνουν στο παρελθόν”, υπογραμμίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments