Διεθνή

Η φωτογραφία που άλλαξε τον ρου στον πόλεμο του Βιετνάμ

Η φωτογραφία που άλλαξε τον ρου στον πόλεμο του Βιετνάμ
Σαν σήμερα, 52 χρόνια πριν, ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτέλεσε ένα Βιετκόνγκ.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1968 από τον φωτογρεπόρτερ Έντι Άνταμς του Associated Press (AP) ο οποίος δοξάστηκε και το 1969 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το καλύτερο φωτορεπορτάζ, άλλαξε τον ρου του πολέμου στο Βιετνάμ. Ο Άνταμς κατάφερε να αποτυπώσει τα κλάσματα του δευτερολέπτου εκείνα αφού  ο αρχηγός της αστυνομίας του Νότιου Βιετνάμ Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν σηκώνει το περίστροφο, πατά την σκανδάλη και εκτελεί εν ψυχρώ τον συμπατριώτη του Νκουγιέν Βαν Λεμ, έναν βιετκονγκ.

Η φωτογραφία αυτή παραμένει μία από τις πιο συγκλονιστικές στην ιστορία του φωτορεπορτάζ και απεικονίζει την φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ. Η εικόνα παγώνει τον χρόνο ακριβώς τη στιγμή του θανάτου, καθώς έχει τραβηχτεί αμέσως μετά το πάτημα της σκανδάλης, τη στιγμή που ο Λεμ έχει πάρει μια έκφραση του πόνου, λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου αφότου η σφαίρα έχει διαπεράσει το κεφάλι του.

Μετά την εκτέλεση, ο Λόαν κινείται προς τους δημοσιογράφους και φωτογράφους που βρίσκονται μπροστά στο γεγονός. «Αυτοί οι άνθρωποι σκότωσαν πολλούς δικούς μου ανθρώπους, νομίζω ότι ο Βούδας θα με συγχωρήσει», λέει ατάραχος. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και γρήγορα έγινε το σύμβολο της βαρβαρότητας του Πολέμου στο Βιετνάμ. Προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Αμερικανών, που είχαν αναλάβει το κύριο βάρος διεξαγωγής του πολέμου στο πλευρό των συμμάχων τους Νοτιοβιετναμέζων εναντίον των κομμουνιστών της Βορείου Κορέας και των ομοϊδεατών τους Βιετκόνγκ στο Νότιο Βιετνάμ.

Πολλοί χαρακτήρισαν έγκλημα πολέμου την πράξη του Λόαν, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί αιχμαλώτων. Κάποιοι άλλοι αντέταξαν ότι ο Λεμ δεν μπορούσε να θεωρηθεί αιχμάλωτος επειδή δεν ήταν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί η Σύμβαση της Γενεύης στην περίπτωσή του. Ο φωτογράφος Έντι Άνταμς θα πει πολύ αργότερα, ότι λυπήθηκε για τον αντίκτυπο που είχε η φωτογραφία του και υπερασπίστηκε τον εκτελεστή στρατηγό.

Ο φωτορεπόρτερ Έντι Άνταμς

Σε μια επιστολή του στο περιοδικό TIME έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν». Ο στρατηγός Λόαν πέθανε εξόριστος στις ΗΠΑ το 1998 και ο Άνταμς τον χαρακτήρισε «ήρωα ενός δίκαιου σκοπού».

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ. Προσοχή πολύ σκληρές εικόνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments