Διεθνή

Ανατολική Μεσόγειος: Πολεμικά πλοία έξι χωρών στην περιοχή – O χάρτης των διεκδικήσεων [pic]

Ανατολική Μεσόγειος: Πολεμικά πλοία έξι χωρών στην περιοχή – O χάρτης των διεκδικήσεων [pic]
Ανατολική Μεσόγειος: Πολεμικά πλοία από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο.

Ανατολική Μεσόγειος: Κλιμακώνεται κατακόρυφα η ένταση, καθώς πολεμικά πλοία από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο Twitter από τον Petroleum Economist φαίνονται τα σημεία όπου πλέουν τα πλοία των έξι χωρών.

Στον ίδιο χάρτη παρουσιάζονται, όμως, και οι διεκδικήσεις ορισμένων κρατών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Τουρκίας και των διεκδικήσεων που εκφράζει με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα της ανατολικής Μεσογείου. Ουσιαστικά, τέμνει την ελληνική ΑΟΖ και περνά ανατολικά και νότια της Κρήτης, αλλά και των νησιών του Αιγαίου.

Δείτε τον χάρτη που δημοσίευσε ο Petroleum Economist:

Οι θέσεις των πολεμικών πλοίων

Από τον χάρτη διακρίνονται και οι θέσεις των πολεμικών πλοίων των έξι χωρών. Τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται τόσο στη Λιβύη, σε συνεργασία με την ακτοφυλακή, όσο και στην Κύπρο. Από την Κυριακή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του. Από μακρινή απόσταση επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες.

Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στο τεμάχιο 8, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη. Βόρεια του ιδίου τεμαχίου, πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκωλ” και μία φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, γαλλικά μαχητικά Ραφάλ υπερίπταντο πάνω την Πάφο, το Τρόοδος και τη Λάρνακα, με άδεια από τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Αιγυπτιακά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν στις αρχές Ιανουαρίου ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments