Οικονομία

ΟΤΕ: Αυτή είναι η ιστορία της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας

ΟΤΕ: Αυτή είναι η ιστορία της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας
ΟΤΕ: Από το 1949 μέχρι σήμερα ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, πρωταγωνιστεί

Τον Αύγουστο του μακρινού 1892 μέσω καλοκαιρινής ραστώνης η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη ψηφίζει νόμο «περί τηλεφωνικής συγκοινωνίας» ο οποίος κατοχυρώνει το κρατικό μονοπώλιο. Δώδεκα χρόνια αργότερα με τον νόμο του 276 συστήνεται το υπουργείο συγκοινωνιών όπου υπάγεται και η υπηρεσία των Τηλεπικοινωνιών με τη μορφή μιας γενικής διεύθυνσης μεταξύ πολλών άλλων, η οποία ήταν η ΤΤΤ δηλαδή, Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλεφωνεία.

Από τότε είχαν μπει τα θεμέλια για την ίδρυση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Έτσι στις 23 Οκτωβρίου του 1949 και ενώ η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από τον εμφύλιο πόλεμο που είχε λήξει ένα χρόνο πριν, αλλά ακόμη υπήρχαν μικρές ανοιχτές πληγές, ιδρύεται με τον Νόμο 1049/49 ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.

Η αναλογία τότε ήταν ένα τηλέφωνο για 100 κατοίκους. Ο ΟΤΕ, όπως μας πληροφορεί η Wikipedia πήρε τη θέση της Ανώνυμης Ελληνικής Τηλεφωνικής Εταιρείας (Α.Ε.Τ.Ε.) που είχε ιδρυθεί το 1926, με σκοπό να ενοποιήσει το σύνολο ανάλογων δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών. Προτού συμβεί αυτό, η τηλεφωνία, η τηλεγραφία, οι εγχώριες και διεθνείς συνδέσεις ήταν αποσπασματικές και ελλιπώς συντονισμένες.

Το 1953 προχωρά η έκδοση του πρώτου τηλεφωνικού καταλόγου σε Αθήνα, Πειραιά και περίχωρα, ενώ ένα χρόνο αργότερα προχωρούν και οι επαρχιακές πόλεις. Οι δυσκολίες του ΟΤΕ ήταν απίστευτες αφού τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και της γερμανικής κατοχής.

Με τα χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950 ο ΟΤΕ αυξάνει τις συνδέσεις του, ενώ γίνονται έργα σε ολόκληρη τη χώρα όπου περνούν καλώδια ώστε να συνδεθούν όλοι με τηλεφωνική γραμμή. Έχοντας μπει δυναμικά στη δεκαετία του 1960 ξεκινούν τα έργα για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων ζεύξεων. Πριν τα χρόνια των Απριλιανών ο ΟΤΕ προχωρά στην εμπορική εκμετάλλευση των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Λίγο πριν το τέλος της εφταετίας ξεκινούν οι εργασίες για το θηριώδες κτίριο στο Μαρούσι, που μέχρι και σήμερα δεσπόζει και αποτελεί την καρδιά του ΟΤΕ. Ο κόσμος προχωρά σε αιτήσεις κατά χιλιάδες και όπως αναφέρουν δημοσιεύματα για να βάλει κανείς τηλέφωνο έπρεπε να είχε «μπάρμπα στην κορώνη».

Οι αιτήσεις Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι αιτήσεις ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και έπρεπε να φθάσουμε αρχές του 1990 για να μειωθούν οι αιτήσεις και αυτό γιατί άρχισε η εφαρμογή του Επείγοντος Προγράμματος Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών (ΕΠΑΤ). Και φθάνουμε στο 1995 όταν με με το προεδρικό διάταγμα 437/5-12-95 το ελληνικό δημόσιο χορηγεί στον ΟΤΕ την ειδική άδεια λειτουργίας δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας Ξηράς.

Το 1996 ιδρύεται η γνωστή σε όλους μας Cosmote. Από το 1998 η αγορά των τηλεπικοινωνιών ανοίγεται και παύει να είναι μονοπώλιο. Το 2007 ο όμιλος της Marfin Investment αποκτά το 20% του ΟΤΕ ενώ τον Μάρτιο του 2008 το πουλά στην Deutsche Telekom, η οποία κατέχει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο πλειοψηφικό πακέτο.

Ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά σε Δίκτυα Νέας Γενιάς, αναπτύσσοντας σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές σε όλη τη χώρα. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη εξαετία, οι επενδύσεις του ξεπέρασαν τα €2 δισ. Επιπλέον, υλοποιεί επενδύσεις ύψους €2 δισ. έως το 2022, για να προσφέρει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και το κινητό.

Σήμερα, ο ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση, ενώ οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο διεθνές χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στο μετοχικό του κεφάλαιο μετέχουν η Deutsche Telekom με ποσοστό 45% και το Ελληνικό Δημόσιο με 5%. Ο Όμιλος ΟΤΕ απασχολεί περίπου 13.000 εργαζομένους στην Ελλάδα και περίπου 20.000 συνολικά.

Ο Όμιλος ΟΤΕ προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών: σταθερή, κινητή τηλεφωνία και ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνδρομητική τηλεόραση και ολοκληρωμένες λύσεις ICT. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στους τομείς των ναυτιλιακών επικοινωνιών, των ακινήτων και της εκπαίδευσης. Εκτός Ελλάδας, δραστηριοποιείται στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, όπου προσφέρει υπηρεσίες σταθερών και κινητών επικοινωνιών, καθώς και τηλεόρασης.

Οικονομικά στοιχεία

Για το 2018, ο Όμιλος ανακοίνωσε κύκλο εργασιών €3.798,7 εκατ. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA ανήλθε στα €1.316,8 εκατ. και το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε κατά 0,6 μονάδες στο 34,7%. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν σημαντικά, στα €344,7 εκατ. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου παρέμεινε αμετάβλητος στα €0,7 δισ., που αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Όμιλος ΟΤΕ αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου, αλλά και της λειτουργίας του, μέσα από την οποία συμβάλλει στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Το 2018, η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ανήλθε σε περίπου €4 εκατ. Επίκεντρο των δράσεών του ήταν η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων ανθρώπων όλων των ηλικιών, αλλά και η κάλυψη καίριων αναγκών της κοινωνίας, στηρίζοντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments