Ελλάδα

Μεταναστευτικό – Κυβέρνηση: “Όχι” στην κήρυξη εκτάκτου ανάγκης των νησιών

Μεταναστευτικό – Κυβέρνηση: “Όχι” στην κήρυξη εκτάκτου ανάγκης των νησιών
Μεταναστευτικό - Κυβέρνηση: Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η πρόταση για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο.

Μεταναστευτικό – Κυβέρνηση: Δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, η πρότασή του να κηρυχθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω μεταναστευτικού. Ο περιφερειάρχης αιτιολόγησε την πρόταση του επικαλούμενος «τις ασφυκτικές καταστάσεις που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση των αιτούντων άσυλο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Και συγκεκριμένα η παραμονή 36.000 φιλοξενουμένων σε υποδομές για 7.000 ανθρώπους».

Καθώς επίσης και το ότι «μόνο μέσα από τις διαδικασίες της έκτακτης ανάγκης μπορεί να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύτιμη βοήθεια».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε τονίσει ότι «ταα νησιά δεν θα τεθούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης». Η κυβέρνηση δεν εξετάζει «για την ώρα» ζήτημα να τεθούν τα νησιά του Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. «Μετά τις συζητήσεις με τον κ. Μηταράκη νομίζω ότι πείθεται ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημειώνεται, πως η κατάσταση στην Μυτιλήνη παραμένει έκρυθμη όπου διαδηλώνουν περίπου 300 Αφγανοί με πανό. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνεχίζουν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr στις 12:30 το μεσημέρι διέλυσαν τη συγκέντρωση δυνάμεις της Αστυνομίας, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, αλλά και του λιμενικού, αφού οδήγησαν τη διαδήλωση από το παρτέρι του Δημοτικού Θεάτρου, σε κλοιό στον δρόμο, πιέζοντας και σπρώχνοντας από όλες τις κατευθύνσεις. Σε φυγή τράπηκαν αιτούντες άσυλο προσπαθώντας να αποφύγουν τις προσαγωγές μέσα στα σοκάκια.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Λέσβο χθες, Δευτέρα, μία μετανάστρια που είχε βρεθεί σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς των ΜΑΤ προσπάθησε να αρπάξει το όπλο από έναν αστυνομικό. Όπως κατέγραψε η τηλεοπτική κάμερα, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τα ΜΑΤ μια μετανάστρια αρχικά άρπαξε την αντιασφυξιογόνα μάσκα του αστυνομικού και στη συνέχεια προσπάθησε με το άλλο χέρι να πάρει το όπλο από τη ζώνη του. Ο αστυνομικός πάντως την απώθησε και το περιστατικό έληξε εκεί, ωστόσο οι εικόνες αυτές είναι ενδεικτικές της άγριας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό στα νησιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments