Διεθνή

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: “Θέλουμε ίση κατανομή πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο”

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: “Θέλουμε ίση κατανομή πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο”
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: "Η Ευρώπη δεν είναι αντικειμενική. Η Τουρκία θέλει ίση κατανομή πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο" τόνισε σε δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αιτία της ρήξης των σχέσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δυστυχώς δεν είναι αντικειμενική και κινείται μόνο με την αντίληψη της αλληλεγγύης προς τα μέλη της, τηρώντας μια στάση μη ρεαλιστική, υπήρξαν κάποιες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ μας. Εμείς παρόλα αυτά, σε αυτά τα θέματα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας” είπε αρχικά σε συνέντευξη τύπου μετά από συνάντησή του με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στη συνέχεια τόνισε:

“Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και να υπάρξει ίση κατανομή του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία θετική προσέγγιση αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ενάντια σε συμπεριφορές που αποκλείουν τη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή και υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας των επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. «Το καθεστώς επιτέθηκε και στους δικούς μας στρατιώτες. Απαντήσαμε απανωτά και με το παραπάνω. Και αναφέραμε την αποφασιστικότητά μας και στη Ρωσία», ανέφερε προσθέτοντας ότι στόχος της Άγκυρας είναι να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες και να εκκινήσει ο διάλογος.

Υπενθυμίζεται, πως η Τουρκία έστειλε σήμερα νέες στρατιωτικές ενισχύσεις στις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει στην Ιντλίμπ, όπου οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προχωρούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Άγκυρας. Μια τουρκική φάλαγγα 150 στρατιωτικών οχημάτων, που μεταφέρει εξοπλισμό και στρατεύματα, διέσχισε τα τουρκοσυριακά σύνορα προς την κατεύθυνση της Ιντλίμπ. Η αποστολή των ενισχύσεων αυτών γίνεται ενώ οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να είναι έτοιμες να καταλάβουν την πόλη Σαρακέμπ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας.  Στην Άγκυρα, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως οι τουρκικές θέσεις παρατήρησης στον τομέα της Σαρακέμπ είναι «σε θέση να αμυνθούν» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments