Κόσμος

Αφγανιστάν: Σε όλη τη χώρα η εφαρμογή της εκεχειρίας με τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Σε όλη τη χώρα η εφαρμογή της εκεχειρίας με τους Ταλιμπάν
Αφγανιστάν: Η εκεχειρία που διαπραγματεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα.

Αφγανιστάν: Την είδηση γνωστοποίησε Αμερικανός αξιωματούχος, δίνοντας συγχρόνως αρκετές λεπτομέρειες για αυτή τη συμφωνία που έχει ως στόχο να οδηγήσει τελικά σε μια συνθήκη ειρήνης. Η συμφωνία, που αφορά τον περιορισμό των βίαιων ενεργειών για διάστημα επτά ημερών δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή αλλά αυτό θα γίνει «πολύ σύντομα», όπως είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είχε πει την Τετάρτη ότι η συμφωνία θα εφαρμοζόταν από την Παρασκευή. «Η συμφωνία για τον περιορισμό της βίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και περιλαμβάνει και τις αφγανικές αρχές», είπε επίσης ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αμερικανικός στρατός θα επαληθεύσει αν τηρείται η συμφωνία:

Ο αμερικανικός στρατός, που διαθέτει δύναμη 12.000 – 13.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, θα επαληθεύσει επί τόπου αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Οι αμερικανικές δυνάμεις και η τζιχαντιστική οργάνωση σκοπεύουν επίσης να αναπτύξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας για να επιλύουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα προκλήσεις από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία.

«Εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τη δέσμευσή τους, έχουμε και εμείς δεσμεύσεις για τη μείωση των Αμερικανών στρατιωτών που είναι επίσης συγκεκριμένες», συνέχισε ο αξιωματούχος. Οι Ταλιμπάν ζητούν εδώ και χρόνια την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Εφόσον τηρηθεί η εκεχειρία, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, με τελικό στόχο μια συνθήκη ειρήνης. «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουμε μια συμφωνία», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play