Ελλάδα

Ελλάδα – Τουρκία: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ

Ελλάδα – Τουρκία: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ
Ελλάδα - Τουρκία: Πρεμιέρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ελλάδα – Τουρκία: Ξεκίνησαν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι συζητήσεις αφορούν στην επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αφίχθη σήμερα στην Αθήνα. Οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν την 21η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, και σήμερα τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Καταγράφηκαν έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Έξι τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Καμία πρόοδος στα ΜΟΕ αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις

Έκκληση στην Άγκυρα να επιδείξει την ανάλογη συμπεριφορά, αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εν όψει της συζήτησης. «Όπως ξέρετε, αυτές τις μέρες ξεκινά ο διάλογος για τα ΜΟΕ. Αυτό που είπα – και είναι γνωστό – στον Τούρκο ομόλογό μου Χουλουσί Ακάρ, είναι ότι για να έχει νόημα αυτός ο διάλογος πρέπει να συνοδεύεται και από συμπεριφορές που κατατείνουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή. Και αυτό εξαρτάται και από τις προθέσεις της γείτονος» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα σημείωσε: «Επομένως, αν επιδείξουμε όλοι τη σωστή συμπεριφορά θα έχει νόημα ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ίδια την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αν, από τη μία συζητάμε, και από την άλλη έχουμε όλα αυτά με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τότε δεν θα υπάρξει η πρόοδος, που όλοι θα θέλαμε να υπάρξει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments