Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Στη ΓΑΔΑ χωρίς κουκούλες οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες

Προανακριτική Novartis: Στη ΓΑΔΑ χωρίς κουκούλες οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες
Προανακριτική Novartis: Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτήριο της ΓΑΔΑ θα βρεθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και όπως όλα δείχνουν θα καταθέσουν χωρίς κουκούλες.

Προανακριτική Novartis: Στις 4 το μεσημέρι σε ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ έχει προγραμματιστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την πλασματική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” ενώπιον κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, η λήψη της οποίας θα γίνει μετά βεβαιότητας δια ζώσης όπως αποφάσισε η πλειοψηφία, αλλά με όλα τα ενδεχόμενα στο εξίσου κρίσιμο ερώτημα “με κουκούλες ή χωρίς” ανοιχτά – τουλάχιστον επισήμως – καθώς οριστικά τις ακριβείς  συνθήκες θα υποδείξει τελευταία στιγμή ο αρμόδιος για τη φύλαξή του αστυνομικός, που τον εμφάνισε και ενώπιον του  αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλακη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής το σύνολο των εισηγητών των κομμάτων – πλην ΣΥΡΙΖΑ – επέμειναν στην ανάγκη της αυτοπρόσωπης εξέτασης των “Μάξιμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση”. Για την ακρίβεια υπέρ ψήφισαν, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ ζήτησε μην αποκρυφτεί ούτε το πραγματικό όνομα των μαρτύρων. Υπέρ της διατήρησης της κουκούλας ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσουν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας φέρεται να ανέφερε πως “ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες απο το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι απο τους βουλευτές” για να προσθέσει σε άλλο σημείο αφήνοντας αιχμές για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη πως “έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση απο εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι οι εισαγγελείς να επικαλούνται το νόμο”.

Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες αρκετοί πρωστατευόμενοι μάρτυρες έστειλαν επιστολές με τις οποίες ζητούν είτε να μην καταθέσουν (Αικ. Κελέση) είτε να καταθέσουν με μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους (Μ. Σαράφης) επικαλούμενοι κίνδυνο της ζωής τους. Επιστολή έστειλε και η κυρία Τουλουπάκη ζητώντας οι καταθέσεις να γίνουν με “κουκούλα”.

Η στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Την δυνατότητα της δια ζώσης εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους απο τα μέλη της προανακριτικής επιβεβαιώνει και έγγραφο της υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής.

Η αρμόδια υποδιεύθυνση επισημαίνει πως βάσει της νομοθεσίας και της σχετικής ΚΥΑ δύο είναι οι τρόποι λήψης κατάθεσης προστατευόμενων μαρτύρων: με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών ή με δια ζώσης εξέταση χωρίς “κουκούλες”, “περούκες” ή άλλα διακριτικά.

Τονίζεται δε ότι “η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε δια ζώσης εξέτασή τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη απο τον νόμο” . Υπό αυτά τα δεδομένα αναφέρεται πως “σε περίπτωση που επιθυμείτε τη δια ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα για την διεξαγωγή της εξέτασης προτείνεται αυτή της Υπηρεσίας…”,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments