Άποψη

Άσε, που να μπλέκεις με τον Σαμαρά

Άσε, που να μπλέκεις με τον Σαμαρά
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δρα με γνώμονα να μη δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στην αρχή τους απαξίωσαν σαν “κουκουλοφόρους” και τώρα που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση αίρεται αναδρομικά το καθεστώς προστασίας τους πλήττοντας καίρια τις αρχές του κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου και της αξίας της προστασίας της εμπιστοσύνης των διοικούμενων. Θα περίμενε κανείς από το κράτος του νόμου και της τάξης, από την κυβέρνηση που έχει στην προμετωπίδα της της επιστροφή στην κανονικότητα, να ενισχύσει το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και όχι να το απαξιώνει και μάλιστα με πράξεις που γεννούν ζητήματα νομιμότητας και προκαλούν ερωτηματικά για την σκοπιμότητά τους.

Το εάν οι προστατευμόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis έχουν κάτι σημαντικό να προσφέρουν, απάδει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το δικαστικό σύστημα, ο αρμόδιος εισαγγελέας πλημελειοδικών τους πρόσφερε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, προστασία προκειμένου να καταθέσουν. Αυτό προέβλεπε ο νόμος.

Μπορεί μία κυβερνητική πλειοψηφία, όπως τώρα καλή ώρα του επιτελικού κράτους, να έχει διαφωνία και να θεωρεί ότι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος -που πρόσφατα σε διεθνές επίπεδο αποκάλυψαν σκάνδαλα όπως τα LuxLeaks, τα Panama Papers και τα Football leaks- δεν χρειάζονται αυξημένη προστασία. Εν τέλει μπορεί να θεωρεί η ηγεσία του επιτελικού κράτους ότι αντιθέτως ο Χριστοφοράκος και ο Φρουζής χρήζουν αυξημένης προστασίας -ίσως γιατί είναι φίλοι και συνομιλητές τους- από πρόσωπα που θα ήταν διατεθειμένα να καταθέσουν εναντίον τους και να αποκαλύψουν πτυχές της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Μπορεί ακολούθως το επιτελικό κράτος με τον καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη (γιατί πρέπει να έχεις και την σχετική τεχνογνωσία για να παραβιάσεις τις μισές αρχές του κράτους δικαίου), να συντάξει νόμο τον οποίο θα ψηφίσουν φυσικά όλοι οι βουλευτές τους και θα προβάλλουν τα ενσωματωμένα ΜΜΕ και οι αδαείς δημοσιογράφοι, που να καθιερώνει ότι εδώ είναι Βαλκάνια και να καταργεί το ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Βέβαια θα τους πάρουν πάρουν με τις πέτρες στις Βρυξέλλες και θα τους θυμίσουν ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος είχαν ψηφίσει την πρόσφατη νομοθεσία που είχε περάσει από το ευρωκοινοβούλιο με 591 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 33 αποχές, αλλά ούτε αυτό τους νοιάζει. Αυτό όμως που δεν μπορεί, γιατί αντίκειται και στη νομοθεσία αλλά και στην κοινή λογική και ηθική είναι να καταργεί αναδρομικά τις διατάξεις που ίσχυαν την στιγμή που κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν για να καταθέσουν σε ένα διεθνές σκάνδαλο. Και φυσικά αυτό εκφεύγει από τις αρμοδιότητες της ανακριτικής επιτροπής.

Η κυβέρνηση απαξιώνει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης καθώς δημιουργεί ένα μείζον ζήτημα εμπιστοσύνης προς τις δικαστικές και εισαγγελλικές αρχές. Γιατί πρωτίστως είναι σαν να λένε ότι δεν εμπιστεύονται τους εισαγγελείς που αποφάσισαν να προσδώσουν τον χαρακτήρα των προστατευόμενων μαρτύρων. Το απλό ερώτημα είναι γιατί στην επόμενη υπόθεση -που φυσικά θα υπάρξει- να προσφερθεί κάποιος να καταθέσει όταν όχι μόνο δεν θα τον προστατεύσουν αλλά θα βρει τον μπελά του. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση της επιστροφής στην κανονικότητα είναι “άσε που να μπλέκεις”. Βεβαίως θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα αν ήταν να καταθέσουν προστατευόμενοι μάρτυρες κατά του Ρουβίκωνα γιατί πέταξε τρικάκια.

Τότε το κράτος θα ήταν αδέκαστο και οι ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι θα ανέπεμπαν ύμνους υπέρ του αποφασισμένου να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα κυβερνήτη. Είναι σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς με την γνωστή εμμονή του πιέζει την κυβέρνηση στην κατεύθυνσης της παραβίασης όλης της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να βγάλει πέρα την βεντέτα του με τον Τσίπρα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέπτεται άσε που να μπλέκεις…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments