Πολιτισμός

«Πολιτισμός στις Γειτονιές» Δήμος Αθηναίων: Οι δωρεάν δράσεις ξεκινούν στο Παγκράτι

«Πολιτισμός στις Γειτονιές» Δήμος Αθηναίων: Οι δωρεάν δράσεις ξεκινούν στο Παγκράτι
«Πολιτισμός στις Γειτονιές» Δήμος Αθηναίων: Από το Μάρτιο και για έναν ολόκληρο μήνα, από το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο ξεκινούν οι δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης, ενώ όλες οι δράσεις είναι με ελεύθερη συμμετοχή.

«Πολιτισμός στις Γειτονιές» Δήμος Αθηναίων: Στο πλαίσιο προαγωγής των τεχνών και του πολιτισμού, ο δήμος Αθηναίων συνεισφέρει στη προσπάθεια ποιοτικής ψυχαγωγίας σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Ειδικότερα, παρακολουθούμε ανοικτές πρόβες της ορχήστρας El Sistema και φτιάχνουμε νέα ορχήστρα με την καθοδήγηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προωθούμε τις ιδέες μας με το φεστιβάλ Balkans Beyond Borders, βλέπουμε τις ιστορίες μας να γίνονται παράσταση από το Story Mentor, εξιχνιάζουμε μια μυστηριώδη δολοφονία στο Άλσος Παγκρατίου με τη Challedu, παρακολουθούμε την pop up παράσταση ‘Ιονέσκοι’ του Κινητήρα, αλλά και την πρεμιέρα της ταινίας «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι». Διασκεδάζουμε και χορεύουμε με μουσικές και swing ρυθμούς από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Big Band του Δήμου Αθηναίων.

Από το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο ξεκινά τον Μάρτιο η νέα πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net που ονομάζεται «Πολιτισμός στις γειτονιές» και φέρνει δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης στη γειτονιά για έναν ολόκληρο μήνα

Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, μέλη και συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν τις δράσεις τους, όχι μόνο σε εσωτερικούς αλλά και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και πλατείες. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος το Athens Culture Net συνεργάζεται με φορείς της περιοχής, όπως τα σχολεία και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, πολιτιστικοί σύλλογοι, το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα και τα πολιτιστικά ιδρύματα της περιοχής, καλώντας τους κατοίκους της γειτονιάς, νέους, μεγαλύτερους, επαγγελματίες ή και επισκέπτες, να πάρουν μέρος σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα κατεξοχήν διαδραστικό. Σημειώνεται πως όλες οι δράσεις είναι με ελεύθερη συμμετοχή.

Δείτε το πρόγραμμα:

«Μυστήριο στο Παγκράτι» 

Το παιχνίδι του εκπαιδευτικού φορέα Challedu- inclusion | games | education «Μυστήριο στο Παγκράτι» είναι μια βιωματική περιπέτεια σε πραγματικό χώρο και χρόνο που απευθύνεται σε όλους. Οι παίκτες σε ρόλο ντετέκτιβ θα συναντήσουν σημαντικά σημεία της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (Μουσείο Γουλανδρή, οικίες Σεφέρη, Χατζιδάκι και Ρώτα, Ελεύθερο Θέατρο, Μαγεμένος Αυλός) όπου θα ανακρίνουν ζωντανά μάρτυρες και θα προσπαθήσουν να βρουν απάντηση στο ποιος/α/οι είναι οι δολοφόνοι και ποιο είναι το κίνητρο. Σημείο έναρξης του παιχνιδιού: Άλσος Παγκρατίου (είσοδος από Σπύρου Μερκούρη- δίπλα σε παιδική χαρά) Κυριακή 1 Μαρτίου 12:00-14:00, Κυριακή 8, 15 & 29 Μαρτίου 11:00-13:00 Κατάλληλο για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά άνω των 12.

Μουσικοί εδώ και τώρα! – Εθνική Λυρική Σκηνή

Μία εναλλακτική προσέγγιση της μουσικής εκπαίδευσης για άτομα 65+. Με βασικό υλικό τη φωνή και το τραγούδι, το βιωμένο, το χιλιοακουσμένο, φορέα αναμνήσεων και συναισθημάτων και μέσο νοηματοδότησης γεγονότων της ζωής, δημιουργείται η γέφυρα που οδηγεί έναν αρχάριο στην ενεργή μουσική συμμετοχή. Το δεύτερο υλικό του προγράμματος είναι τα μουσικά όργανα.  Με όργανα κλεισμένα στο πατάρι ή δανεισμένα από φίλους και εγγόνια, με τη φωνή ως όργανο αλλά και άλλα μικρά και μεγάλα, αυτοσχέδια και μη όργανα, δημιουργείται η μουσική ομάδα. Τμήμα Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ, Εμψυχώτρια Κική Κέρζελη Πέμπτη 5, 12, 19 & 26 Μαρτίου, ώρα 11:00 – 13:00 στο Ωδείο Αθηνών, αίθουσα 35 -Τάτσης Αποστολίδης Πληροφορίες – εγγραφές: 213 088 5752 (Δευτ. – Παρ. 10:00 – 18:00) & [email protected]

Χρονογέφυρες: βιβλία που ενώνουν τις γενιές: Διαγενεακό Εργαστήριο από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής Υπάρχουν βιβλία που «κρύβουν» την ηλικία τους; Υπάρχουν βιβλία που «δείχνουν» την ηλικία τους;

Με αφετηρία τα παραπάνω ερωτήματα, το συγκεκριμένο διαγενεακό πρόγραμμα αποβλέπει στο να αναδείξει το βιβλίο ως γέφυρα επικοινωνίας και προσέγγισης ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές.  Μέσα από μια συναρπαστική αναγνωστική περιήγηση σε επιλεγμένα τεκμήρια από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αναγνώστες και αναγνώστριες διαφόρων ηλικιακών ομάδων ακούν ιστορίες για βιβλία ανθεκτικά ή, αντίθετα, ευάλωτα στη δοκιμασία του χρόνου, αφηγούνται τις δικές τους αναγνωστικές εμπειρίες και συζητούν για τα χαρακτηριστικά της ανάγνωσης κατά τη μετάβαση από την έντυπη στην ψηφιακή εποχή. Παρασκευή 6 & 27 Μαρτίου στις 17:30 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Αριστάρχου 24 Για συμμετοχή: 210 3707217 Κοινό 25 ενήλικοι-25 παιδιά.

Μουσικά Σύνολα δήμου Αθηναίων: Φιλαρμονική Ορχήστρα «Στη γειτονιά των καλλιτεχνών«

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια συνθετών που έζησαν στην ιστορική περιοχή του Παγκρατίου. Σάββατο 7 Μαρτίου στις 12:00 στην πλατεία Προσκόπων 

ΒΒΒ in the Neighborhood – Τα Βαλκάνια Πέρα από τα Σύνορα στη Γειτονιά Γιατί να μην είστε εσείς που θα γράψετε την ιστορία της γειτονιάς σας; Με λέξεις, εικόνες, μαρτυρίες, βίντεο, προφορικές διηγήσεις; Θέλετε αλλά δεν γνωρίζετε τον τρόπο;

Ο πανευρωπαϊκά βραβευμένος οργανισμός Balkans Beyond Borders – Βαλκάνια Πέρα από τα Σύνορα σας προσκαλεί σε μια συναρπαστική εμπειρία, για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τη γεωγραφία και την ιστορία της γειτονιάς.  Τοπόσημα, σχέσεις, διαδρομές, επιφανείς κι ανώνυμοι, νέοι και μεγαλύτεροι, παρελθόν και παρόν. Τι είναι μια γειτονιά αν όχι η αφήγησή της; Κι αν σας λείπουν οι τεχνικές, οι άνθρωποι του Balkan Beyond Borders υπόσχονται να σας μυήσουν. Απλώς ακολουθείστε τα βήματά τους. Μάθετε από την εμπειρία τους! -Σάββατο 7 Μαρτίου, 10:00 – 13:00 και Κυριακή 8 Μαρτίου, 11:00-14:00 τρίωρα σεμινάρια για storytelling, street-blogging και άλλες τεχνικές αφήγησης.

Ιστορίες στις Γειτονιές – Story Mentor

Η ομάδα του Story Mentor διερευνά και παρουσιάζει στο κοινό τα αφηγήματα που δημιούργησαν και δημιουργούν την ταυτότητα μιας γειτονιάς. Συνθέτοντας κείμενα από τη λογοτεχνία αλλά και το σύγχρονο ρεπορτάζ με τις αφηγήσεις των σημερινών κατοίκων, αναδεικνύουν τη μικροϊστορία ως στοιχείο κατανόησης, αποδοχής και σύνδεσης με τον τόπο. Κείμενα, τραγούδια και ιστορίες που συνθέτουν τα ίδια τα πρόσωπα της γειτονιάς και μέλη των «Λεσχών Φιλίας» γίνονται ο καμβάς μιας παράστασης με πρωταγωνιστές τον τόπο, τα γεγονότα και τους μικρούς, καθημερινούς ήρωες της πόλης. Μήπως είστε ένας από αυτούς; Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά Πέμπτη 12, 19 & 26 Μαρτίου στις 19:00 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο – κλειστό γήπεδο μπάσκετ, Αριστάρχου 24.

Ανοιχτή πρόβα της Ορχήστρας Κυψέλης του El Sistema Greece στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Μπορούν άραγε παιδιά και νέοι με διαφορετική εθνικότητα και κουλτούρα, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, να σχηματίσουν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα; Φυσικά και μπορούν, γιατί τους ενώνει η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής! Το El Sistema Greece (ESG) προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σύμφωνα με την πρωτοποριακή μουσική μέθοδο του El Sistema, η ορχήστρα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον, προκειμένου τα παιδιά μέσα από την τέχνη και τη δημιουργική συνάντηση με τους άλλους, να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας και να αποκτήσουν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον. Η Ορχήστρα Κυψέλης του El Sistema Greece είναι μία από τις εκπαιδευτικές ορχήστρες του El Sistema Greece και αποτελείται αποκλειστικά από μαθητές του. Σάββατο 14 Μαρτίου, 12:30 – 14:00, στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13.

Οι Ιονέσκοι – Κινητήρας

Μια pop-up παράσταση από τον Κινητήρα, στις γειτονιές της Αθήνας εμπνευσμένη από τον Ιονέσκο! Διαφορετικά ζευγάρια εμπνευσμένα από έργα του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα του παραλόγου, όπως οι «Καρέκλες», «Ο Αμεδαίος», «Το παιχνίδι της Σφαγής» κ.ά., θα δημιουργήσουν μέσα από ελλειπτικά κείμενα, χορογραφίες και κινητικές εικόνες αυτοσχέδια σαλονάκια, τραπεζαρίες και κουζίνες στη μέση ενός πεζοδρομίου, μιας πλατείας ή ενός πεζόδρομου.  Χιουμοριστικές και παράλογες εικόνες που μιλάνε για το αστικό ζευγάρι με τα καλά και τα στραβά του! Η δράση του Κινητήρα σκοπό έχει να προκαλέσει την περιέργεια των περαστικών κάνοντας τους να χαμογελάσουν γλυκά με τις απρόσμενες ποιητικές και ταυτόχρονα τόσο αληθινές εικόνες που δημιουργούν οι σχέσεις των ζευγαριών, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει το θέατρο του παραλόγου κοντά στη λογική της καθημερινότητας. Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 14.00 στην πλατεία Βαρνάβα  

Μουσικά Σύνολα δήμου Αθηναίων: Swinging with the Big Band

Η Big Band του δήμου Αθηναίων, μία καταξιωμένη ορχήστρα διεθνών προδιαγραφών, σε ένα πρόγραμμα που θα παρασύρει το κοινό στους ρυθμούς της μουσικής jazz μέσα από διαχρονικές επιτυχίες του είδους. Από τη «χρυσή εποχή» της big band μέχρι τις πιο σύγχρονες ενορχηστρώσεις, με κοινό γνώμονα την αίσθηση του swing. Σάββατο 28 Μαρτίου στις 12:00 στην Πλατεία Πλυτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play