Ελλάδα

Μεταναστευτικό Έβρος: Μεγάλη ένταση στα σύνορα – Τούρκοι αστυνομικοί πετούν δακρυγόνα

Μεταναστευτικό Έβρος: Μεγάλη ένταση στα σύνορα – Τούρκοι αστυνομικοί πετούν δακρυγόνα
Μεταναστευτικό Έβρος: Η ένταση κλιμακώνεται στον Έβρο με Τούρκους αστυνομικούς να πετούν δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά.

Μεταναστευτικό Έβρος: Επεισόδια εκτυλίσσονται στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών στον Έβρο. Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν συρρεύσει από χθες στην περιοχή και βρίσκονται στην τουρκικά πλευρά, επιχειρώντας για άλλη μια φορά να περάσουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά. 

Από το πρωί του Σαββάτου επικτρατεί χάος στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα οδήγησε αρκετούς πρόσφυγες μια ανάσα από την Ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κλείσει τα σύνορα της χώρας με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και μετανάστες να βρεθούν εγκλωβισμένοι.

Μια ομάδα από αυτούς προσπάθησε να περάσει στην ελληνική πλευρά, έχοντας αφήσει πίσω της τουρκικά φυλάκια. Μάλιστα δεν έμειναν μόνο σε αυτό καθώς άρχισαν να πετούν πέτρες προς την αστυνομία, ενώ έχουν ανάψει φωτιές. Από την πλευρά τους οι άντρες των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Δείτε live εικόνα από την Ανδριανούπολη:

Πάνω από 3.000 παράνομες είσοδοι στη χώρα απετράπησαν

Η χθεσινή νύχτα ήταν πολύ δύσκολη στον Έβρο. Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες προσπάθησαν να μπουν στην ελληνική επικράτεια προερχόμενοι από την Τουρκία. Πέραν της απόπειρας που καταβάλλουν ορδές παράνομων μεταναστών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στις Καστανιές, μπροστά από το τελωνείο, χιλιάδες ήταν οι μεμονωμένοι μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στην Ελλάδα από περάσματα στο δάσος αλλά μπλοκαρίστηκαν από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούσαν όλη τη νύχτα. Οι αστυνομικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο ενισχύονται διαρκώς.

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτηρίζουν την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού αρμόδιες πηγές, ενώ παράλληλα προειδοποιούν ότι φτάνουν και άλλοι μετανάστες. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα όπως ο ΣΚΑΙ δεν αφήνουν αμφιβολίες: Οι μετανάστες έφτασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με παρότρυνση, ακόμη και επίσημη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης που διέθετε ακόμη και λεωφορεία στα οποία οι μετανάστες επιβιβάζονταν δωρεάν και μεταφέρονταν στην Αδριανούπολη, στην τουρκική πλευρά στο τελωνείο στις Καστανιές και σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής του Έβρου. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορα της από μαζικές εισροές προσφύγων ή μεταναστών κατέστησε σαφή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε παρέμβαση του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι“. «Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν και φυλάσσονται. Αυτό πρέπει να καταδειχθεί στον Έβρο πριν από οπουδήποτε αλλού. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει: Θα μετακινήσουμε κι άλλες δυνάμεις, θα ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων ημέρα με την ημέρα. Ασφαλώς και στη θάλασσα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τα χερσαία σύνορα. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει την κινητοποίηση των μέσων μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε τείχος αποτροπής παντού. Αυτό θα δοκιμαστεί και τις επόμενες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό θα τεθεί στη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Κροατία, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. «Εκεί θα έχουμε να πούμε πολλά», σχολίασε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή νύχτα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «είχαμε πάρα πολλά περιστατικά αποτροπής», σημειώνοντας «θεωρώ ότι τα σύνορα φυλάχθηκαν» και προσέθεσε: «Αυτό θα έλεγα ότι περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, έπρεπε να καταστεί σαφές στον Έβρο, όπου είχαμε πληροφορίες ότι θα συγκεντρωθούν πάρα πολλοί που θα προσπαθούσαν να εισέλθουν κατά τρόπο μάλιστα οργανωμένο, με πολλά μέσα μετακίνησης προς τα σύνορα». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επίσης ότι «η χθεσινή κατάσταση δεν είναι από το Ιντλίμπ, θέλει δύο- τρεις μέρες να διασχίσει την Τουρκία για να φτάσει στα σύνορα του Έβρου». «Αυτοί μετακινήθηκαν πιθανότατα από την Κωνσταντινούπολη αφού δόθηκε το σήμα να προωθηθούν προς την Ελλάδα καθότι κατά τους Τούρκους ανοίγουν οι πύλες προς την Ευρώπη. Η κατάσταση στο Ιντλίμπ συνδέεται από την τουρκική ηγεσία με το άνοιγμα των ροών προς την Ευρώπη. Έτσι προσπαθεί η Τουρκία να το εκμεταλλευτεί πολύ καλά» σημείωσε και διεμήνυσε «Ωστόσο κι εμείς έχουμε μια δουλειά να κάνουμε και θα την κάνουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments