Ελλάδα

Κορωνοϊός χλωροκίνη: “Μπορεί ακόμη και να σκοτώσει” – Τι ισχύει με τη διάθεσή της

Κορωνοϊός χλωροκίνη: “Μπορεί ακόμη και να σκοτώσει” – Τι ισχύει με τη διάθεσή της
Κορωνοϊός χλωροκίνη: «Είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

Κορωνοϊός χλωροκίνη: Αυστηρά μέτρα για τη διάθεση του σκευάσματος plaquenil που περιέχει την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη πήρε ο ΕΟΦ καθώς αλλάζει το καθεστώς διάθεσής της στους ασθενείς ύστερα από την αυξημένη ζήτησή της καθώς θεωρείται ως αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό.

«Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος» τόνισε μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας. Ο κ. Κούβελας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φάρμακο γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα. «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Έμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός» επεσήμανε.

Νωρίτερα οι φαρμακοποιοί με ανακοίνωσή τους είχαν ζητήσει άμεσα μέτρα: «Με αφορμή την πολύ αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου Plaquenil με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη και τις πιέσεις που δέχονται γιατροί και φαρμακοποιοί για την χορήγηση του, μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του covid-19, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την χορήγησή του με συνταγή φυλασσομένη επί διετία όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιικα φάρμακα».

Σε αναζήτηση χλωροκίνης στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιο Ευγενίδη, πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν το φάρμακο αυτό μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για θετικά αποτελέσματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η δραστική ουσία του Plaquenil είναι η χλωροκίνη, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές είναι ευεργετική σε ασθενείς με κορονοϊό. Ο κ. Ευγενίδης τόνισε πως το φάρμακο δεν έχει εξαντληθεί ακόμα από τα ράφια αλλά έχει περιοριστεί σημαντικά. Πλέον χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, καθώς πρέπει να προστατευτούν άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζονται το συγκεκριμένο φάρμακο: «Το Plaquenil δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments