Οικονομία

Κορωνοϊός ξενοδοχεία: Ο Αλέξανδρος Βασιλικός δηλώνει πως ο κλάδος μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά

Κορωνοϊός ξενοδοχεία: Ο Αλέξανδρος Βασιλικός δηλώνει πως ο κλάδος μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά
Κορωνοϊός ξενοδοχεία: Σε κάθετη πτώση βρίσκεται ο τουριστικός κλάδος λόγω της επέλασης του κορωνοϊού στη χώρα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να μιλά για πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Κορωνοϊός ξενοδοχεία: Ως αναπόφευκτη κρίνεται η απόφαση για τους Έλληνες ξενοδόχους για την αναστολή εργασιών και στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας που ελήφθη χθες από την κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων που είχαν ήδη ληφθεί τις περασμένες ημέρες για τα εποχικής λειτουργίας, τα ενοικιαζόμενα καταλύματα και τα hostels.

Εκτός (αλλά με πολλαπλές ακυρώσεις και μηδενική ζήτηση για κρατήσεις), παραμένουν ακόμη τα μεμονωμένα σπίτια των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων ιδιοκτητών, που εμπίπτουν στις αστικές μισθώσεις, πλην των πιο οργανωμένων ενοικιαζόμενων που έχουν ενταχθεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν ΚΑΔ. Για τα τελευταία πάντως όπως αναφέρει το newmoney.gr φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν παραχώρησης ακινήτων, όπου προχωρούν ιδιοκτήτες για το επιστημονικό προσωπικό νοσοκομείων.

«Από την ημέρα που ανακοινώσαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε δωρεάν τα ακίνητά μας στο επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων, η ζήτηση από γιατρούς και νοσηλευτές για κατάλυμα είναι πολύ μεγάλη. Καθημερινά λαμβάνουμε μηνύματα από γιατρούς και νοσηλευτές που ζητάνε ένα χώρο για να ξεκουράζονται για λίγο από τις εξαντλητικές βάρδιες δίχως να ρισκάρουν την ζωή των δικών τους ανθρώπων. Η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται», επισημαίνουν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων, προτρέποντας όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες να εντάξουν τα ακίνητά τους στην πλατφόρμα www.usemyrental.gr.

Τα ξενοδοχεία

Στο «μέτωπο» των ξενοδοχείων, χθες, το κυβερνητικό επιτελείο έλαβε την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, κυρίως στα αστικά κέντρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.τ.λ.

Το γεγονός σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Βασιλικό «επισφραγίζει το ότι ο ελληνικός τουρισμός βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς προηγούμενο και τα ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά. Εν αναμονή των ειδικών κυβερνητικών μέτρων για τον τουρισμό, στο πλαίσιο της στήριξης όλων των κλάδων, οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε έτοιμοι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι στην ανάταξη της οικονομίας, όπως κάναμε και κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας την κοινωνία».

Επισημαίνεται εδώ ότι το μέτρο για το κλείσιμο των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, που θα ισχύσει από τις 23 Μαρτίου λαμβάνεται, όπως αναφέρεται, «με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία». Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμό κ. Χάρη Θεοχάρη, κλείσαμε τα ξενοδοχεία «για να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων, αφού στους συγκεκριμένους χώρους συναθροίζονταν πολλά άτομα». Με τα επιπλέον δεδομένα της σχεδόν μηδενικής ζήτησης, της 14ήμερης καραντίνας όσων έρχονται από άλλες χώρες, αλλά και των άδειων πτήσεων από το εξωτερικό, ουσιαστικά τα ξενοδοχεία ήταν μεν ανοικτά, αλλά στην ουσία άδεια.

Πάντως, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ανάγκες επισκεπτών (για ιατρικούς, επαγγελματικούς λόγους κ.τ.λ.) θα υπάρχει η υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και από 3 ξενοδοχεία αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία νομών της Θράκης και των νησιών που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. για το μεταναστευτικό). Ως προς το ποια ξενοδοχεία θα αποφασισθεί να μείνουν ανοικτά με βάση, τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνεννοήσεις που θα γίνουν με τις τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων.

Όσον αφορά τη φημολογία περί επίταξης ξενοδοχείων, υπενθυμίζεται ότι με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού έχουν ρυθμιστεί «και ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments