Ελλάδα

Μεταναστευτικό Έβρος: Στα σύνορα το υπέρ – σκάφος του Ελληνικού Στρατού

Μεταναστευτικό Έβρος: Στα σύνορα το υπέρ – σκάφος του Ελληνικού Στρατού
Μεταναστευτικό Έβρος: Οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού συσπειρώνονται όλο και περισσότερο στα σύνορα με τη Τουρκία, ενώ σε αυτές και τη προσπάθεια περιορισμού των μεταναστών προστίθεται και ένα σύγχρονο σκάφος, το οποίο πλέει στο δέλτα του Έβρου.

Μεταναστευτικό Έβρος: Οι προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μάλιστα στο πλευρό του δυναμικού έχει προστεθεί και ένα ειδικά διαμορφωμένο σκάφος, το οποίο πλέει στο δέλτα του Έβρου.

Πρόκειται για αλουμινένιο σκάφος με βύθισμα μόλις 40 εκατοστών, που το καθιστά ιδανικό για επιχειρήσεις στο Δέλτα του Έβρου, που ο πυθμένας παρουσιάζει μεγάλες βαθομετρικές αυξομειώσεις. Φέρει πλήρωμα 4 ατόμων και κινείται με εξωλέμβια μηχανή 150 ίππων.

Το «ONEX Νεώριον Ερμής ΧΙΧ» όπως είναι ο κωδικός του μοντέλου, φέρει πληθώρα ηλεκτρονικών μέσων, όπως συσκευή δέσμης υπερύθρων για νυχτερινή πλοήγηση, κάμερα Full HD, κάμερα υπέρυθρου μικρού κύματος (SWIR), θερμική κάμερα IR ψυχόμενη, και σύστημα επιτήρησης με laser (Laser Range Finder) εμβέλειας 10 χιλιομέτρων. Με απλά λόγια, αυτό το σκάφος γίνεται το υπερ-μάτι του Στρατού με εμβέλεια 10 χιλιομέτρων γνωρίζοντας επακριβώς τι ετοιμάζουν να κάνουν οι Τούρκοι (διακινητές ή Στρατός) σε οποιοδήποτε σημείο πριν ακόμη πλησιάσουν το νερό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κομβικό ρόλο σε αυτή την πολύ σημαντική προσθήκη στον Ελληνικό Στρατό έχει παίξει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει κάνει πολύ και αθόρυβη δουλειά ώστε να ενισχύσει με διάφορες πρωτοβουλίες μέσω δωρεών την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, τρέχοντας μάλιστα και την συγκεκριμένη δωρεά. Μάλιστα, πληροφορίες του enikos.gr κάνουν λόγο και για άλλες πρωτοβουλίες του κου Παναγιωτόπουλου, που σύντομα θα δουν και το φως της δημοσιότητας.

Ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, είναι ο ένας από τους επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και η δωρεά του σκάφους, που με όλο τον εξοπλισμό του κοστίζει πάνω από 1 εκατ. ευρώ, δείχνει τον δρόμο και σε άλλους επιχειρηματίες.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες επιτήρησης του Δέλτα από τον Στρατό, το σύστημα των αισθητήρων είναι πλήρως λειτουργικό υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες περιβάλλοντος (θερμοκρασίες λειτουργίας -32°C ως +55°C) και δίνει τη δυνατότητα επιτήρησης στόχων μεγάλων αποστάσεων σύμφωνα με τα κριτήρια αναφοράς (Johnson, NATO STANAG 4347) που είναι:

o 8.5 Km για άνθρωπο σε όρθια θέση (0.5m x 1.8m),

o 16.5 km για στόχο NATO (2.3m x 2.3m)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα δουλεύει αυτόνομα και σε διασύνδεση με το κέντρο επιχειρήσεων.

Την επιχειρησιακή ευθύνη θα αναλάβει η 12η Μεραρχία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments