Ελλάδα

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο “στρατηγός” στον πόλεμο ενάντια στον κορωνοϊό

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο “στρατηγός” στον πόλεμο ενάντια στον κορωνοϊό
Νίκος Χαρδαλιάς: Βυρωνιώτης, Ενωσίτης και Νεοδημοκράτης, το τρίπτυχο του "στρατηγού" στον πόλεμο με την πανδημία.

Νίκος Χαρδαλιάς: Μπήκε στις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων μέσα από την τηλεόραση αν και δεν είναι ηθοποιός ή παρουσιαστής. Είναι ο άνθρωπος που ενημερώνει μαζί με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, για τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί τον χαρακτηρίζουν στα social media “στρατηγό”. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό. Και σε έναν τέτοιο πόλεμο, μονάχα οι άριστοι μπορούν ναεπιστρατευθούν για να προστατέψουν τον λαό.

Και ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ένας εκ αυτών των αρίστων έχοντας ήδη δείξει τα διαπιστευτήριά του από το καλοκαίρι του 2019 όταν πριν καλά καλά αναλάβει τη θέση του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας χρειάστηκε να μεταβεί αμέσως στη Χαλκιδική.

Ο πρώτος οιωνός έδειξε τα μελλούμενα, αφού λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ονόματός του στη θέση του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Χαλκιδική πνιγόταν στις φονικές πλημμύρες και ο Νίκος Χαρδαλιάς χωρίς να χάσει λεπτό μπήκε στο ελικόπτερο προτού καν προλάβει να μπει στο νέο του γραφείο στην οδό Ευαγγελιστρίας. Ακολούθησαν οι καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια.

Οι επόμενοι μήνες ήταν καθοριστικοί. “Δεν υπάρχει νεκρός χρόνος, δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό” θα πουν οι συνεργάτες του.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανασυστάθηκε εκ βάθρων. Ένα από τα μέτρα που πήρε και σίγουρα θα του πιστωθεί ήταν οι υπογραφές που έπεσαν με την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε η Ελλάδα να διαθέτει τις προύποθέσεις για να αντλήσει χρηματοδοτήσεις από το κοινοτικό πλαίσιο 2021-2027 στον άξονα της κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης καταστροφών.

Και πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας με την Παγκόσμια Τράπεζα ο κορωνοϊός ήρθε να τεστάρει τις αντοχές αλλά και την προετοιμασία της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για το 112 με τα μηνύματα να πέφτουν στην μάχη, ενώ στη συνέχεια πήρε τη θέση του δίπλα στον Σωτήρη Τσιόδρα. Από τις πρώτες ημέρες ο πρωθυπουργός κατάλαβε πόσο σημαντικός είναι και δεν άργησε να τον ορκίσει υφυπουργό και να έχει απευθείας συνομιλίες μαζί του.

Με την απειλητική φωνή και το αυστηρό ύφος έχοντας ρόλο “κακού μπάτσου” – ο ρόλος του “καλού μπάτσου” ανήκει στον κ. Τσιόδρα– “μαλώνει” τους ανεύθυνους Ελληναράδες εξαιτίας των οποίων τα μέτρα γίνοται όλο και πιο αυστηρά. Από τις 6 το πρωί μέχρι αργά τα μεσάνυχτα βρίσκεται με ένα τηλέφωνο στο χέρι, συμμετέχει σε συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις, ενώ στις 6 κάθε απόγευμα ενημερώνει και καθηλώνει το τηλεοπτικό κοινό.

Το τηλέφωνό του δεν σταματά να χτυπά από ανθρώπους που θέλουν να τον ενημερώσουν για θέματα και εκτός κορωνοϊού στους οποίους απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη. Από τον πρόσφατο σεισμό στην Πάργα των 5,6 Ρίχτερ μέχρι οποιαδήποτε απειλή λόγω κακοκαιρίας ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι παρών για να ενημερωθεί και να συντονίσει. Ετοιμοπόλεμος, αυστηρός, οξυδερκής και άμεσα αποτελεσματικός ο Έλληνας “στρατηγός” στον πόλεμο με την πανδημία εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά στον Έλληνα πολίτη.

Ποιος είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1968 στο Βύρωνα. Εκεί μεγάλωσε και κατοικεί μέχρι σήμερα. Γιος του Ρουμελιώτη επιχειρηματία Γιώργου Χαρδαλιά και της Μικρασιατικής καταγωγής, Αλεξάνδρας Ιορδανίδου. Μαζί με την μεγαλύτερη αδερφή του μεγάλωσαν μέσα σε μια αστική οικογένεια στον Βύρωνα, χωρίς να στερηθούν τα απαραίτητα.

Ο Βύρωνας είναι γειτονιά του, το μέρος που μεγάλωσε και ζει. Πολύ καλός μαθητής στο σχολείο αλλά και καλός παίκτης του χάντμπολ. Ένα σπορ που πριν αναλάβει την νευραλγική θέση του γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας και τώρα που είναι υφυπουργός, όταν είχε τον ελεύθερο χρόνο έπαιζε με τους παλαίμαχους του Αθηναϊκού. Όσον αφορά τον αθλητισμό εκτός από τον Αθηναϊκό, ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι φίλαθλος της ΑΕΚ. Βυρωνιώτης, Ενωσίτης και Νεοδημοκράτης, το τρίπτυχο του “στρατηγού” στον πόλεμο με την πανδημία.

Τέλειωσε το σχολείο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Διπλωματικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του ΚΕΝΤ της Αγγλίας, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλά επίσης άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Οι μεταπτυχιακές του σπουδές ακολούθησαν στο ίδιο πανεπιστήμιο στο αντικείμενο της περιφερειακής ανάπτυξης. Μετά από κάποια εξειδικευμένα σεμινάρια στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών του Λονδίνου εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης στις Βρυξέλες.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1994 ξεκινά την πολιτική του διαδρομή από την τοπική αυτοδιοίκηση, ως δημοτικός σύμβουλος αρχικά. Δήμαρχος Βύρωνα εκλέγεται με τον συνδυασμό ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ το 2002, ενώ επανεκλέγεται και το 2006.

Στη συνέχεια έγινε Εκτελεστικός Γραμματέας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2014-2016). Διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, μέλος στην Π.Ε. της ΝΔ και γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος. Το 2019 έγινε αναπληρωτής γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και από εκεί Γενικός Γραμμετέας Πολιτικής Προστασίας.

Στα μέσα Μαρτίου ο ρόλος του αναβαθμίστηκε και πλέον είναι υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Η φωτογραφία που βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού είναι από την λιτή τελετή της ορκομωσίας του που έγινε σε κλειστό κύκλο. Καθώς τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν είχαν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή τότε, η σύζυγός του και η κόρη του δεν έλειψαν από το πλευρό του.

Οι γυναίκες της ζωής του

Στις 16 Μαρτίου του 2020 ο Νίκος Χαρδαλιάς πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, για να ορκιστεί υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη, αλλά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Στο πλευρό οι τρεις γυναίκες της ζωής του. Η σύζυγός του Γιώτα Παναγιωτοπούλου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και ιδιοκτήτρια κέντρου ευεξίας στον Βύρωνα, η 7χρονη κόρη του Δήμητρα και η 21χρονη κόρη του Ιωάννα την οποία έχει αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο και η οποία είναι φοιτήτρια νομικής.

Όλες τους στήνονται καθημερινά στις 6 το απόγευμα μπροστά από την τηλεόραση και μαζί με εκατομμύρια Ελλήνων παρακολουθούν τον αυστηρό υφυπουργό να δίνει την αναφορά του στο λαό και να αποκαλύπτει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης.

Η επικοινωνία με τη σύζυγό του και τις κόρες του κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνεται μονάχα από το τηλέφωνο και τις λιγοστές ώρες που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο σπίτι – από τις 6 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ είναι στο γραφείο και όποτε είναι αναγκαίο στα σημεία και στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα- συζητούν μονάχα για τα προσωπικά τους χωρίς να μπλέκουν τη δουλειά. Με την δεύτερη σύζυγό του γνωρίστηκαν το 2009 στο Βύρωνα σε ένα πάρτυ και το “κονέ” έγινε μέσω κοινής γνωστής τους φίλης η οποία έκανε τις συστάσεις.

Τότε ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν δήμαρχος πριν περάσει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως εκτελεστικός γραμματέας στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ εκείνη καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Η πορεία της προσωπικής τους ζωής πορεύοταν από τότε με την πολιτική του ανέλιξη. Τον Σεπτέμβριο του 2011 οι δυο τους ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας ενώ λίγο καιρό αργότερα θα έρθει στη ζωή και η μικρή τους κόρη Δήμητρα, μαθήτρια Δημοτικού.

Η μικρή Δήμητρα αλλά και η 21χρονη Ιωάννα φοιτήτρια της νομικής στη Θεσσαλονίκη και φυσικά η σύζυγός του Γιώτα είναι όλη του ζωή που τώρα έχουν μπει για λίγο στο πλάι για έναν ιερό σκοπό, τη σωτηρία της χώρας από τον αόρατο εχθρό, τον ιο covid-19 που θερίζει ανθρώπινες ζωές. Ο Νίκος Χαρδαλιάς διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις και με την πρώτη του σύζυγο Αργυρώ Μαστανδρέου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments